İrmik helvası yapımı için gerekli malzemeler: 1 su bardağı irmik; 1 su bardağı toz şeker; 2 su bardağı süt veya 1 su bardağı su + 1 su bardağı süt; 4 yemek kaşığı tereyağı veya margarin; 4 yemek kaşığı çam fıstığı (isteğe göre dövülmüş fındık veya ceviz). Yapılışı: 1. Küçük bir sos tenceresine sütü ve şekeri koyup şeker eriyene kadar karıştırarak ısıtın. 2. Yayvan bir tencereye tereyağını koyup içine fıstıkları ekleyin. 3. Fıstıklar ve irmiğin rengi koyulaşana kadar orta ateşte tahta bir kaşık yardımıyla karıştırın. 4. İrmikler istediğiniz renge ulaşınca içine sütü ilave edin. 5. Dikkatli olun, çünkü oldukça ısı yayıyor. 6. İrmikler sütü çekinceye kadar kısık ateşte pişirin. 7. Pilav gibi üzeri göz göz olunca ocaktan alın ve 1-2 kez karıştırın. 8. Tencerenin kapağı kapalı olarak 10-15 dakika demlenmesini bekleyin ve ılık servis yapın.