• Buradasın

    Pektinli gıdalar nelerdir?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Pektin içeren bazı gıdalar:
    • Meyveler: Elma, ayva, turunçgiller (portakal, limon, greyfurt), erik, üzüm, şeftali, incir, çilek 124.
    • Sebzeler: Havuç, tatlı patates, kabak, bezelye, yeşil fasulye, domates 4.
    • Baklagiller: Nohut, inek bezelye, tarla fasulyesi, mercimek, güvercin bezelyesi 4.
    Pektin, ayrıca işlenmiş gıdalarda da bulunur; örneğin, reçel, marmelat, jöle, yoğurt, dondurma, sütlü tatlılar, meyve suları, şekerlemeler ve bazı unlu mamullerin içeriklerinde yer alır 23. Gıda etiketlerinde pektin, "E440" koduyla belirtilir 2.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Pektin ne işe yarar?

    Pektin, bitki hücre duvarlarında doğal olarak bulunan bir polisakkarittir ve çeşitli alanlarda fayda sağlar: Sindirim sağlığı: Bağırsaklarda suyu tutarak dışkının yumuşamasını sağlar, kabızlığı azaltır ve bağırsak bakterilerinin çoğalmasına yardımcı olur. Kolesterol düzenlemesi: Kötü kolesterolü (LDL) düşürerek kalp hastalığı riskini azaltabilir. Diyabet yönetimi: Kan şekeri seviyelerini dengelemeye yardımcı olabilir. Gıda endüstrisi: Reçel, jöle, yoğurt, puding ve şekerleme gibi ürünlerde kıvam artırıcı ve jelleştirici olarak kullanılır. İlaç ve takviye ürünleri: Tablet ve kapsüllerin bağlayıcı veya kaplayıcı maddesi olarak kullanılır. Pektin, genellikle güvenli kabul edilse de, bazı durumlarda aşırı tüketimden kaçınılmalıdır. Özellikle yüksek dozlarda bazı kişilerde sindirim sorunlarına yol açabilir.