• Buradasın

    Pandeli Restaurant'ın hikayesi nedir?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Pandeli Restaurant'ın hikayesi şu şekilde özetlenebilir:
    1901 yılında Pandeli Çobanoğlu tarafından İstanbul'da kurulan restoran, başlangıçta Mısır Çarşısı'nın arkasındaki Mercan Yokuşu'nda seyyar bir arabada piyazcılık yaparak yola çıktı 15. İlk köfteci dükkanını ise Çukur Han'da açtı 15.
    Birinci Dünya Savaşı sırasında, dönemin entelektüelleri, gazeteciler, şairler, yazarlar ve politikacılar Pandeli'nin Hamal Lokantası'na gitmeye başladı ve restoran kısa sürede herkesin sevdiği bir mekan haline geldi 15.
    Ancak Balkan Savaşı ve ardından gelen ekonomik zorluklar nedeniyle Pandeli, Niğde'ye dönmek zorunda kaldı 15. Savaştan sonra tekrar İstanbul'a döndü ve 1926 yılında Eminönü'ndeki Yağcılar İskelesi'nde üç katlı bir binada lokantasını yeniden açtı 15.
    Mustafa Kemal Atatürk, Ankara günlerinde Pandeli'nin mutfağını özlediği için, İstanbul'dan özel siparişler veriyordu 15. Savaşın bitmesiyle rahatlama sürecine girilirken, 6-7 Eylül olayları sırasında Pandeli'nin Lokantası da yağmalandı 15. Pandeli, bu olay sonrası mesleğine ve hayata küserek işi bıraktı.
    Dönemin Cumhurbaşkanı Celal Bayar ve Başbakanı Adnan Menderes, Pandeli'yi ikna ederek Mısır Çarşısı girişindeki üst katı ona tahsis ettiler 15. Pandeli, oğlu Hristo ile birlikte ellerindeki kısıtlı bütçeyle hem yağmalanan Yağcılar İskelesi'ndeki mekanı hem de Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne ait yeni Pandeli Lokantası'nı ayağa kaldırdı 15.
    1958 yılında şehircilik çalışmaları esnasında Yağcılar İskelesi'ndeki lokanta yıkılınca, Mısır Çarşısı girişindeki Pandeli Lokantası, Eminönü'ndeki geleneğin yegane temsilcisi oldu 15. 1967 yılında Pandeli'nin ölümü üzerine, lokantanın işletme sorumluluğunu oğlu Hristo Çobanoğlu ve Cemal Biberci üstlendi ve restoran günümüze kadar geldi 15.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    5 kaynak

    Yanıtı değerlendir