Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Konstipe olan hastaların tüketmesi önerilen bazı besinler:
- Meyve ve sebzeler: Günde en az 5 porsiyon meyve ve sebze tüketimi önerilir 1.
- Kepekli ekmek ve tahıllar: Kepekli ekmek, tahıllar ve kurubaklagillerin tüketimi sık olmalıdır 1.
- Probiyotikler: Bifidobakterium gibi probiyotiklerin konstipasyon şikayetlerini azalttığı gözlemlenmiştir 2.
- Sıvılar: Günlük en az 1500-2000 mL sıvı alımı önerilir 1.
Kaçınılması gereken bazı besinler:
- Yüksek lifli gıdalar: Tam tahıllı ekmek, tohum ve kuruyemiş içeren yiyecekler, kahverengi pirinç gibi lifli gıdalardan kaçınılmalıdır 3.
- Yağlı ve kızartılmış yiyecekler: Yağlı, kızarmış, baharatlı veya baharat yoğunluğu fazla olan yiyeceklerden uzak durulmalıdır 35.
Konstipasyon durumunda beslenme programı kişiye özel olarak belirlenmelidir. Bu nedenle, bir beslenme uzmanına danışılması önerilir.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: