• Buradasın

    Konstipe olan hasta ne yemeli?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    A warm Turkish kitchen with a wooden table displaying a colorful spread of high-fiber foods—steaming lentil soup, fresh figs, whole-grain bread, roasted vegetables, and a bowl of mixed nuts—while a person sips water and stretches lightly nearby.
    Konstipe olan hastaların tüketmesi önerilen bazı besinler:
    • Meyve ve sebzeler: Günde en az 5 porsiyon meyve ve sebze tüketimi önerilir 1.
    • Kepekli ekmek ve tahıllar: Kepekli ekmek, tahıllar ve kurubaklagillerin tüketimi sık olmalıdır 1.
    • Probiyotikler: Bifidobakterium gibi probiyotiklerin konstipasyon şikayetlerini azalttığı gözlemlenmiştir 2.
    • Sıvılar: Günlük en az 1500-2000 mL sıvı alımı önerilir 1.
    Kaçınılması gereken bazı besinler:
    • Yüksek lifli gıdalar: Tam tahıllı ekmek, tohum ve kuruyemiş içeren yiyecekler, kahverengi pirinç gibi lifli gıdalardan kaçınılmalıdır 3.
    • Yağlı ve kızartılmış yiyecekler: Yağlı, kızarmış, baharatlı veya baharat yoğunluğu fazla olan yiyeceklerden uzak durulmalıdır 35.
    Konstipasyon durumunda beslenme programı kişiye özel olarak belirlenmelidir. Bu nedenle, bir beslenme uzmanına danışılması önerilir.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Konstipasyon ne demek?

    Konstipasyon, bağırsak hareketlerinin normale göre azalması anlamına gelir. Konstipasyonun bazı belirtileri: bağırsak hareketlerinde azalma; dışkılama sıklığının haftada üçten az olması; dışkılamada güçlük ya da ağrı; sert ve/veya küçük parçalı dışkı; bağırsakların tamamının boşalmadığı hissi; karın bölgesinde şişkinlik ve ağrı. Konstipasyonun bazı nedenleri: yetersiz su tüketimi; yetersiz lif tüketimi; süt ürünlerinin aşırı tüketimi; dışkıyı uzun süre tutma ve erteleme; hareketsizlik; bazı ilaçlar (örneğin, ağrı kesiciler, antidepresanlar). Konstipasyon genellikle diyet ve yaşam tarzı değişiklikleri ile tedavi edilebilir.