Taze çekirdek kahvenin anlaşılmasına yardımcı olan bazı ipuçları şunlardır: 1. Kavrulma Tarihi: Kahvenin kavrulma tarihine bakmak, tazeliğini belirlemenin en güvenilir yoludur. 2. Koku: Taze kahve, iştah açıcı ve yoğun bir kokuya sahiptir. 3. Görünüm: Kahve çekirdekleri birbirine yapışmıyor ve dağılıyorsa, bu kahvenin taze olduğunu gösterir. 4. Pişme Süresi: Taze kahveler daha kısa sürede pişer. 5. Tat: Kahvenin tadı ekşi değilse ve kadifemsi bir köpük oluşturuyorsa, taze olduğu söylenebilir. Ayrıca, kahve poşetinin üzerinde G tipi yazması, kahvenin Rio Minas Gr. 5 Tipi Arabica çekirdeklerinden üretildiğini ve dolayısıyla taze olabileceğini gösterir.