• Buradasın

    Isparta çam balı neden pahalı?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Isparta'da çam balının pahalı olmasının başlıca nedenleri şunlardır:
    • Üretim sürecinin zahmetli olması 3. Arıların çiçek nektarı yerine çam ağaçlarında yaşayan basra böceklerinin salgılarını toplaması, daha uzun ve meşakkatli bir süreçtir 3.
    • Az bulunması 23. Çam balı, yılın belirli zamanlarında üretilebildiği için diğer bal türlerine göre daha az bulunur 23.
    • Endemik türler 25. Çam türleri ve böceklerin endemik olarak sadece Türkiye ve Yunanistan'da bulunması, üretim maliyetini artırır 25.
    Ayrıca, 2021 yılında yaşanan kuraklık gibi olumsuz hava koşulları da çam balı üretimini olumsuz etkileyerek fiyatların artmasına neden olmuştur 1.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Çam balının farkı ne?

    Çam balı ile çiçek balı arasındaki temel farklar şunlardır: 1. Üretim Kaynağı: Çam balı, çam ağaçlarında yaşayan Basra böceğinin çamın özsuyunu alarak bıraktığı salgıdan arıların bal üretmesiyle elde edilir. 2. Renk ve Koku: Çam balı daha koyu renkli, daha keskin kokulu ve daha asitlidir. 3. Besin Değeri: Çam balı, glikoz/su oranı düşük olduğu için daha geç kristalleşir ve çiçek balına göre daha az tatlıdır. 4. Polen İçeriği: Çam balı, çiçek balına göre daha az polen içeriğine sahiptir.