Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Kanserojen pişirme yöntemleri arasında şunlar yer alır:
- Yüksek ısıda doğrudan ateşte pişirme: Mangal veya ızgarada et pişirirken çok yüksek ısıda etin dışı yanarsa, heterosiklik aminler (HCA) ve polisiklik aromatik hidrokarbonlar (PAH) gibi kanserojen maddeler oluşur 13.
- Kızartmaları aşırı ısıda ve uzun sürede yapma: Özellikle patates gibi nişastalı yiyecekler yüksek sıcaklıkta (120°C'nin üstü) kızartılırsa akrilamid oluşabilir, bu da potansiyel kanserojen olarak kabul edilir 1.
- Yanmış veya kömürleşmiş yiyecekleri yeme: Yiyeceklerin yanması sonucu oluşan siyah bölgelerde kanserojen maddeler bulunabilir 1.
- Yanlış saklanmış gıdaları tüketme: Küflenmiş gıdalar (özellikle yer fıstığı, mısır) aflatoksin içerir ve bu çok güçlü bir kanserojendir 1.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: