• Buradasın

    Fond nedir yemeklerde?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    A steaming pot of golden-brown broth simmering on a stove, surrounded by fresh vegetables, chicken bones, and herbs, with a chef’s hand stirring it with a wooden spoon.
    Fond, yemeklerde çorbaların, sosların ve yemeklerin hazırlanmasında kullanılan temel sıvıdır 15.
    Fond, çeşitli şekillerde elde edilebilir:
    • Kemikleri ve etleri kaynatarak 15;
    • Sebzeleri haşlayarak 15;
    • Bazen de süt veya yağ gibi besin maddelerini kullanarak 15.
    Fond, kullanıldığı yere göre değişiklik gösterir ve yemeğe lezzet, görünüm ve besin değeri katar 15. Örneğin, tavuk çorbasında tavuk fondunun kullanılması çorbanın kalitesini artırır, ancak balık çorbasında tavuk fondunun kullanılması lezzet karmaşasına yol açar 15.
    Fond türleri:
    • Kahverengi fondlar 15. Sığır kemiği ve etlerinden hazırlanır 15.
    • Beyaz fondlar 15. Dana kemikleri, etleri, ot ve baharatlarla hazırlanır 15.
    • Tavuk fondları 15. Tavuk kemikleri, boyun, kanat, sebze, ot ve baharatlarla hazırlanır 15.
    • Balık fondları 15. Balık kemikleri, kafası, sebze, ot ve baharatlarla hazırlanır 15.
    • Sebze fondları 15. Mevsime uygun sebzeler kullanılarak hazırlanır 15.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Fond ne işe yarar?

    Fond, çeşitli çorba, sulu yemek ve sosların temelini oluşturmak için kullanılan aromalı bir sıvıdır. Fondun kullanım amaçları: Lezzet ve besin değeri artırma: Hazırlanan yiyeceklere lezzet ve görünüm verir, besin değerini artırır. Pişirme: Kemikleri ve etleri kaynatarak veya sebzeleri haşlayarak elde edilir. Saklama: Hazırlanan fondlar, süzüldükten sonra buzdolabında birkaç gün veya derin dondurucuda uzun süre saklanabilir.

    Fondö ve fondü aynı mı?

    Fondö ve fondü aynı değildir. Fondü, İsviçre, Fransa ve İtalya'ya özgü, eritilmiş peynir, çikolata veya yağın içinde ekmek parçaları, meyveler veya etlerin batırılarak yenildiği bir yemektir. Fondö ise, şeker, su, jelatin, kısaltma, gliserol ve mısır şurubundan yapılan ve kek ve diğer unlu mamullerin üzerine kaplama olarak kullanılan bir üründür.