Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
FODMAP, "fermente edilebilir oligosakkaritler, disakkaritler, monosakkaritler ve polioller" kelimelerinin kısaltmasıdır 14. Bu terim, bağırsaklarda fermente olarak gaz, şişkinlik ve karın ağrısına neden olabilecek karbonhidratları ifade eder 14.
FODMAP diyetinin temel amacı:
- Sindirim sistemini rahatsız edebilecek gıdaların tüketimini kısıtlamaktır 3.
- Bağırsakların rahatlamasını ve semptomların azalmasını sağlamaktır 4.
FODMAP diyeti üç aşamadan oluşur:
- Eliminasyon aşaması 4. Yüksek FODMAP içeren besinlerin çıkarıldığı aşamadır 4.
- Yeniden tanıtma aşaması 4. Belirli besinlerin kontrollü olarak diyete eklendiği dönemdir 4.
- Uzun vadeli yönetim aşaması 4. Kişisel tolerans düzeyine göre FODMAP içeren besinlerin hangi miktarlarda tüketilebileceğinin belirlendiği süreçtir 4.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: