Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
FODMAP diyeti, fermente edilebilen oligosakkaritler, disakkaritler, monosakkaritler ve polioller anlamına gelen FODMAP'leri içeren gıdaların tüketimini kısıtlayan bir beslenme şeklidir 12.
Bu diyetin temel amacı:
- Sindirim sistemi rahatsızlıklarını hafifletmek 23.
- Gaz, şişkinlik, karın ağrısı ve ishal gibi semptomları azaltmaktır 34.
FODMAP diyeti üç aşamadan oluşur:
- Eliminasyon: Yüksek FODMAP içeren gıdalar tamamen diyetten çıkarılır (4-6 hafta) 23.
- Yeniden entegrasyon: Her bir FODMAP grubu tek tek ve belirli aralıklarla yeniden diyete eklenir 23.
- Kişisel tolerans belirleme: Hangi besinlerin tolere edilebildiğini belirlemek için uzun vadeli bir beslenme düzeni oluşturulur 23.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: