Kaliteli çayı anlamak için şu özelliklere dikkat edilmelidir: 1. Kokusu: Çay paketini açtığınızda hafif ve rahatsız etmeyen bir koku olmalıdır. 2. Yaprakların Şekli: En kaliteli çay yaprakları bükük, kıvrımlı ve parlaktır. 3. Çay Tanelerinin Boyu: Çayın içindeki yaprakların boyutları neredeyse aynı olmalıdır. 4. Bardaktaki Rengi: Çay, berrak ve ateş kırmızısı renkte olmalıdır. 5. Ekstrakt Miktarı: Çaydaki ekstrakt oranı en az %32 olmalıdır. 6. Ham Lif Miktarı: Kuru çaydaki ham lif miktarı %17'yi geçmemelidir. Ayrıca, suya atılan çayın renk değiştirme hızı da çayın kalitesi hakkında bilgi verir; kaliteli çay, suyun rengini yavaş yavaş kırmızıya dönüştürür.