Sebzeler, bitkisel özelliklerine ve kullanım alanlarına göre çeşitli gruplara ayrılır: 1. Yaş sebzelerin istifade edilen kısımlarına göre altı grubu: - Yumru, kök ve gövdelerinden: Havuç, patates, turp, yerelması. - Yapraklarından: Ispanak, kereviz, lahana, semizotu, pazı, kıvırcık salata, marul. - Çiçeklerinden: Karnabahar, enginar. - Meyvelerinden: Bakla, bamya, bezelye, fasulye, biber, domates, salatalık, kabak, patlıcan, kavun, karpuz. - Soğanlarından: Sarımsak, soğan. - Kokularından: Dereotu, maydanoz, nane. 2. Dört temel sebze grubu: - Kök sebzeler: Havuç, pancar, kereviz, soğan, sarımsak. - Yeşil yapraklı sebzeler: Ispanak, marul, maydanoz, pazı. - Turpgiller: Turp, şalgam, Brüksel lahanası, brokoli. - Gece gölgesi sebzeleri: Patlıcan, domates, kırmızı biber, bamya.