Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Sahrap Soysal'ın "Derviş Sofraları - Tasavvufta Yeme İçme Kültürü ve Sofra Adabı" kitabı, tasavvuf felsefesinin yemek kültürü ve sofra adabını nasıl etkilediğini ele alır 123.
Kitapta, farklı tarikatlara göre yemek ve sofra ritüelleri, yiyeceklerin sembolik anlamları ve törensel yemekler gibi konular işlenir 134. Örneğin, Mevlevilikte kaşığın sapının sağa, çukur kısmının ise yukarı bakacak şekilde kapatılmasının anlamı veya Ahilikte suya tuz atılarak yapılan ritüellerin açıklaması yer alır 14.
Ayrıca, tekkelerde pişirilen helva, pilav ve aşurenin önemi ve bu yemeklerin birlik ve beraberliği simgelemesi gibi konular da kitapta işlenmiştir 3.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: