Buradasın
Damat paçasının hikayesi nedir?
Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Damat paçası yemeğinin hikayesi şu şekildedir:
- Göçmenlerle gelen bir lezzet 15. Kuru yufkanın tavuk suyuyla ıslatılıp üzerine tavuk, yoğurt ve tereyağı eklenerek fırında pişirilmesiyle yapılan damat paçası, Balkanlardan göçlerle birlikte Anadolu mutfağına girmiştir 15.
- Düğün ve bayramların vazgeçilmezi 1. Bursa düğün geleneklerinde, gelinin annesi tarafından yapılan damat paçası, özel gün yemeği olarak yaygın şekilde tüketilir 14.
- Yokluk yemeği 1. Un ve nişasta çuvallarını daha uzun süre kullanmak adına halkın kuru yufka haline getirdiği ve senelerce kullandığı bu yemek, yokluğa rağmen içine konulan altınla paylaşmayı anlatan bir yokluk yemeği olarak da bilinir 1.
- Gelenek 5. Düğünün ertesi günü gelin ve damat, kız evine el öpmeye gider 3. Damadın ailesi tarafından yapılan damat paçası, kız evine yollanır 3. Bu, her şeyin yolunda gittiği anlamına gelir 3.
Ayrıca, Tekirdağ mutfağına ait olan damat paçası, adını düğünlerde damada özel olarak hazırlanmasından alır 2.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: