• Buradasın

    Çiftliklerde çiğ domatesler neden yıkanır?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Çiftliklerde çiğ domateslerin yıkanmasının birkaç nedeni vardır:
    • Pestisit ve bakteri kalıntılarını arındırmak 2. Domatesler, hasattan sonra pestisit ve bakteriler içerebilir; doğru yıkama, bu zararlı maddelerin temizlenmesini sağlar 2.
    • Tüketime uygun hale getirmek. Yüzeysel toz ve kirlerden arındırmak, domateslerin temiz ve tüketime uygun görünmesini sağlar 2.
    Domateslerin yıkanması sırasında dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır:
    • Ellerin temizlenmesi 2. Domateslere dokunmadan önce ellerin temiz olduğundan emin olunmalıdır 2.
    • Durulama. Domatesler, soğuk ve akan suyun altında nazikçe ovularak durulanmalıdır 2.
    • Karbonatlı su ile derinlemesine temizlik. Pestisit kalıntılarını daha etkili bir şekilde temizlemek için soğuk suya bir yemek kaşığı karbonat ekleyip domatesleri 15 dakika bu karışımda bekletmek önerilir 2.
    • Son durulama. Karbonatlı sudan çıkarılan domatesler, temiz su altında tekrar durulanarak tüketime hazır hale getirilmelidir 2.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Domatesin kalite kontrolü nasıl yapılır?

    Domatesin kalite kontrolü, hammadde ve ürün açısından çeşitli teknolojik indeksler kullanılarak yapılır. İşte bazı kalite kontrol yöntemleri: 1. Briks: Domates kuru maddesinin %80'ini oluşturan suda çözünür kuru maddenin refraktometrik bir göstergesidir. 2. pH Değeri: Domates şırasının pH değeri, içerdiği organik asitler içinde sitrik asidin oranını gösterir. 3. Renk: Domatesin tam olgunluk döneminde renk maddelerinin %85'ini oluşturan likopenin varlığını ve miktarını gösterir. 4. Viskozite: Domatesin işleneceği sos ve ketçap gibi ürünler için önem taşıyan, yoğunluk ve kıvamla ilgili bir teknolojik indekstir. 5. Siyah Benekler ve Yabancı Maddeler: Domateslerde fazla küf bulunup bulunmadığını, iyi ayıklama yapılıp yapılmadığını ve yanma olup olmadığını kontrol etmek için yapılır. Ayrıca, iklim, yetiştirme yöntemi ve kullanılan fidenin genetik potansiyeli de domatesin kalitesini etkileyen önemli faktörlerdir.