Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Azerbaycan plovu (şah pilavı) yapmak için gerekli malzemeler:
- 4 bardak pilav pirinci (uzun olan basmati) 1;
- 350-400 gram kırmızı et (orta yağlı, tavuk veya kuzu eti kullanılabilir) 1;
- 200 gram erik kurusu (ekşi) 1;
- 200 gram kayısı kurusu 1;
- 200 gram kestane 1;
- 2 büyük kuru soğan 1;
- 1 çay kaşığı erik ekşisi veya bir çimdik limon tuzu 1;
- 1 çay bardağı eritilmiş tereyağı 1;
- Tuz (miktarı isteğe bağlı) 1.
Yapılışı:
- Aşqara Hazırlığı:
- Etler yumuşayana kadar haşlanır 1.
- Soğanlar ince kıyılır ve erinmiş tereyağında kavrulur 1.
- Erik, kayısı, kestane ve erik ekşisi eklenerek 5 dakika daha kavrulur 1.
- Etler ilave edilip 2-3 dakika daha kavrulur ve bir çay bardağı bulyon eklenir 1.
- Kısık ateşte, kapak kapalı olarak 7-8 dakika demlenmeye bırakılır 1.
- Pilav Hazırlığı:
- Fırında Demleme:
- Tencerenin dibine tereyağı sürülür ve ilk yufka yerleştirilir 1.
- Yufkalar üst üste dizilerek tencere dibini kaplayacak şekilde yerleştirilir ve yağlanır 1.
- Haşlanmış pirinçler yufkaların üzerine dökülür 1.
- Ortada bir boşluk oluşturularak aşqara, kuş üzümü ve safran eklenir, pirinçle kapatılır 1.
- Üzerine tereyağı ve baharatlar serpilir, yufkalarla kaplanır 1.
- Tencere alüminyum folyo ile sarılarak önceden ısıtılmış (180-200 derece) fırına verilir ve bir saat demlenmesi sağlanır 1.
Not: Tarifte kullanılan "aşqara" etli sos anlamına gelir 1.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: