• Buradasın

    Azerbaycan plovu nasıl yapılır?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    A steaming copper pot of golden Azerbaijani plov, filled with fluffy rice, tender broad beans, and bright green peas, garnished with fresh dill on a wooden table with scattered ingredients like rice grains and broad beans around it.
    Azerbaycan plovu (şah pilavı) yapmak için gerekli malzemeler:
    • 4 bardak pilav pirinci (uzun olan basmati) 1;
    • 350-400 gram kırmızı et (orta yağlı, tavuk veya kuzu eti kullanılabilir) 1;
    • 200 gram erik kurusu (ekşi) 1;
    • 200 gram kayısı kurusu 1;
    • 200 gram kestane 1;
    • 2 büyük kuru soğan 1;
    • 1 çay kaşığı erik ekşisi veya bir çimdik limon tuzu 1;
    • 1 çay bardağı eritilmiş tereyağı 1;
    • Tuz (miktarı isteğe bağlı) 1.
    Yapılışı:
    1. Aşqara Hazırlığı:
      • Etler yumuşayana kadar haşlanır 1.
      • Soğanlar ince kıyılır ve erinmiş tereyağında kavrulur 1.
      • Erik, kayısı, kestane ve erik ekşisi eklenerek 5 dakika daha kavrulur 1.
      • Etler ilave edilip 2-3 dakika daha kavrulur ve bir çay bardağı bulyon eklenir 1.
      • Kısık ateşte, kapak kapalı olarak 7-8 dakika demlenmeye bırakılır 1.
    2. Pilav Hazırlığı:
      • Pirinçler soğuk ve tuzlu suda 1-2 saat bekletilir (bir gece de bekletilebilir) 1.
      • Kaynar suya yıkanıp süzülmüş pirinçler eklenir, tam pişirilmeden 10-12 dakika kaynatılır ve süzülür 1.
    3. Fırında Demleme:
      • Tencerenin dibine tereyağı sürülür ve ilk yufka yerleştirilir 1.
      • Yufkalar üst üste dizilerek tencere dibini kaplayacak şekilde yerleştirilir ve yağlanır 1.
      • Haşlanmış pirinçler yufkaların üzerine dökülür 1.
      • Ortada bir boşluk oluşturularak aşqara, kuş üzümü ve safran eklenir, pirinçle kapatılır 1.
      • Üzerine tereyağı ve baharatlar serpilir, yufkalarla kaplanır 1.
      • Tencere alüminyum folyo ile sarılarak önceden ısıtılmış (180-200 derece) fırına verilir ve bir saat demlenmesi sağlanır 1.
    Not: Tarifte kullanılan "aşqara" etli sos anlamına gelir 1.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: