Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Agrobacterium vitis hastalığının önlenmesi için aşağıdaki yöntemler uygulanabilir:
- Sağlıklı Fidan Kullanımı: Hastalık belirtileri taşımayan sertifikalı fidan, çelik ve kalem kullanılmalıdır 12.
- Budama ve Dezenfeksiyon: Budama, aşılama gibi işlemler sırasında kullanılan aletler her seferinde %10'luk sodyum hipoklorite (çamaşır suyu) batırılarak dezenfekte edilmelidir 1.
- Ekim Nöbeti: Mısır, buğdaygiller, soğanlı bitkiler, yonca ve kuşkonmaz gibi bitkilerle 5 yıllık ekim nöbeti uygulanmalıdır 1.
- Toprak Isıl İşlemi: Fidan üretiminde kullanılacak uyku dönemindeki anaç ve kalem çelikleri, 50°C sıcaklığa ayarlı su banyosunda 30 dakika süreyle sıcak su uygulamasına tabi tutulmalıdır 1.
- Kültürel Önlemler: Ağır ve su tutma kapasitesi yüksek olan topraklarda ve kış-ilkbahar donlarının yoğun görüldüğü yerlerde fidanlık ve bağ tesisinden kaçınılmalıdır 1.
- Kimyasal Mücadele: Gerekli durumlarda bakteriyel hastalıklara karşı uygun pestisitler kullanılmalıdır 5.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: