• Buradasın

    Zigana Tünelini kim yaptı TRT?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Zigana Tüneli, Cengiz İnşaat tarafından yapılmıştır 4. Tünelin inşa süreci, TRT'de "Türkiye'nin Dev Yapıları | Zigana Tüneli" belgeselinde anlatılmaktadır 12.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Zigana tüneli kaç yıl sürdü?

    Zigana Tüneli'nin inşası 4 yıl sürmüştür. Tünelin yapımına Nisan 2016'da başlanmış ve 3 Mayıs 2023 tarihinde hizmete girmiştir.

    Zigana tünelinin hikayesi nedir?

    Zigana Tüneli'nin hikayesi şu şekilde özetlenebilir: Mevcut Zigana Tüneli: 1975 yılında yapımına başlanan ve 14 yılda tamamlanan mevcut Zigana Tüneli, 1989 yılında hizmete girmiştir. Yeni Zigana Tüneli: Mevcut tünelin yerine, daha uzun ve modern bir tünel inşa edilmesi kararı alınmıştır. Özellikler ve Katkılar: Tünel, yolu yaklaşık 8 kilometre kısaltmış ve seyahat süresini ağır tonajlı araçlar için 60 dakika, otomobiller için 10 dakika olmak üzere ortalama 20 dakika kısaltmıştır. Ödül ve Tasarruf: Uluslararası Yol Federasyonu tarafından "yapım metodolojisi" kategorisinde en iyi proje ödülünü kazanmış, 1 yılda 362 milyon lira tasarruf sağlamıştır.

    Zigana Geçidi'ni kim yaptı?

    Zigana Geçidi'ni kimin yaptığı bilgisine ulaşılamadı. Ancak, 2017 yılında Trabzon-Gümüşhane karayolu üzerinde, Yeni Zigana Geçidi'nin temeli atılmıştır. Yeni Zigana Geçidi'nin yapımıyla ilgili bazı bilgiler şu şekildedir: Proje kapsamında, Gümüşhane'nin Torul ilçesine bağlı Köstere köyü mevkisiyle Trabzon'un Maçka ilçesine bağlı Başarköy köyü arasında, her biri 14,5 kilometre ve toplam 29 kilometre uzunluğunda çift tünel inşa edilmiştir. 17 Mart 2017 tarihinde temeli atılan Yeni Zigana Tüneli'nin inşaatı, Ocak 2022 tarihinde kazı işlemi ve beton kaplama çalışmalarının tamamlanmasıyla sona ermiştir. 3 Mayıs 2023 tarihinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılışı yapılmıştır.

    Zigana Tüneli'nin sahibi kim?

    Zigana Tüneli'nin sahibi Karayolları Genel Müdürlüğü'dür. Tünelin yapımı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM) idaresinde, Cengiz İnşaat tarafından gerçekleştirilmiştir.