• Buradasın

    Yenibilir ambalaj kimin?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Yenilebilir ambalajlar, farklı araştırmacılar ve ekipler tarafından geliştirilmiştir. İşte bazı örnekler:
    • Atatürk Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi: Doç. Dr. Gonca Alak ve ekibi, kinoa bitkisinden yenilebilir biyofilm ambalaj üretmiştir 1.
    • İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE): Kimya Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sacide Alsoy Altınkaya ve ekibi, peynir altı suyu ve mısır proteininden elde edilen nano taneciklerle yenilebilir ambalaj malzemesi geliştirmiştir 4.
    • Apeel Sciences: Bu şirket, bitki yağlarından üretilen ve sebze-meyvelerin raf ömrünü uzatan yenilebilir ambalajlar geliştirmiştir 5.
    Ayrıca, Liquidseal gibi şirketler de doğal yenilebilir ambalaj malzemeleri satmaktadır 5.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Yenilebilir ambalaj nedir?

    Yenilebilir ambalaj, gıdaları korumak ve raf ömürlerini uzatmak amacıyla bir gıdanın yüzeyi üzerinde oluşturulan, gıdayla birlikte yenilebilen, sentetik olmayıp doğal kaynaklardan elde edilen ambalaj materyalleridir. Yenilebilir ambalajların bazı özellikleri: Şeffaf, tatsız ve kokusuzdur. Nem, gaz ve katı hareketliliğinin kontrolünü sağlayabilir. Fiziksel baskılara karşı bariyer görevi görür. Antimikrobiyal maddeler için taşıyıcı görevi görür. Yenilebilir ambalajların bazı avantajları: Çevreye atık oluşturmaz, doğada plastiklerden daha hızlı parçalanır. Gıdaların organoleptik özelliklerini geliştirir. Gıdaların besleyici değerini artırır. Yenilebilir ambalajların bazı dezavantajları: Uygulama maliyetleri yüksektir. Tüketici sağlığı açısından ikinci bir ambalaj materyaline ihtiyaç duyulabilir. Petrol türevi materyallere göre daha az fiziksel ve kimyasal dirence sahiptir.