Tomruk biçme işlemi, tomrukların kereste haline getirilmesi için çeşitli yöntemlerle yapılır 34. İşte bazı ana biçme şekilleri:
- Keskin Kesiş: Tomruğun pozisyonu değiştirilmeden yapılan bu yöntemde, tomruk önceden belirlenen kalınlıklarda tek seferde biçilir 1. Kenarları yuvarlak olan kerestelerin, yan alma makinelerinde daire testerelerle düzeltilmesi gerekir 1.
- Düşey Biçme: Tomruk, şerit testere makinesinde eksenine göre yönlendirilir ve diyagonal biçmeyi önlemek için sıkıştırılır 1. Tomruğun en kaliteli kısmından öncelikle piyasada aranan kalınlıklarda kereste biçilir 1.
- Paralel Biçme: Tomruk, aynı veya farklı kalınlıklarda paralel olarak kesilir 4. Genellikle önemli yerlerde kullanılmayacak ağaçlar bu şekilde biçilir 4.
- Sırt Biçme: Öncelikle karşılıklı iki kapak alınır, daha sonra tomruk çevrilerek paralel biçimde biçme yapılır 4. Bu şekilde çıkan tahtaların kenarları da düz olur 4.
Tomruk biçme işlemi, katrak, şerit testere ve daire testere gibi makinelerle gerçekleştirilir 1.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: