En iyi kovan, arıların ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılayan kovandır. Arıların rahat etmesi ve verimli bir şekilde bal üretebilmesi için kovanın bazı özelliklere sahip olması gerekir: Malzeme: Geleneksel olarak ahşaptan yapılan kovanlar yaygın olsa da, günümüzde plastik bileşenler de kullanılmaktadır. Tip: Basit kovanlar (sepet ve oyma) ile geçit kovanlar (yöresel kovanlar), teknik arıcılığın gerektirdiği uygulamaların yapılmasına izin vermezken, modern kovanlar (Langstroth ve Dadant) tüm uygulamaların yapılmasına olanak tanır. Doğallık: Arının kendi peteklerini örmesine imkan tanıyan kovanlar, daha doğal bir yöntem olarak kabul edilir. İzolasyon: Kovan, kış soğuklarından korunmalı ve yaz sıcaklarında balmumunun erimesini engellemelidir. Kovan yapımı için bir uzmana danışılması önerilir.