• Buradasın

    Ebu Dülef'in seyahatnamesi nedir?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Ebu Dülef'in seyahatnamesi, Samanoğulları döneminde yaşamış Arap şair ve seyyah Ebu Dülef Misar bin Mühelhil'in iki önemli seyahatini anlattığı eserlerdir 12.
    Bu seyahatlerden ilki, Çin'e elçilik göreviyle yaptığı yolculuk olup, Orta Asya Türk kabileleri arasında, Çin ve Hindistan'da 941-943 yıllarında gerçekleşmiştir ve Yakut el-Hamavi'nin yapıtının içinde yer almaktadır 24.
    İkinci seyahat ise İran'ın kuzey ve batı bölgelerinde yapılmıştır 24.
    Ebu Dülef'in seyahatnamesi, sefnâme olarak adlandırılan, seyyahların seyahat ve ziyaretleri sırasında elde ettikleri tarihi, coğrafi, dini, ekonomik, sosyal ve kültürel birikimleri aktardıkları bir türdür 1.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Seyahatnameyi ilk kim yazdı?

    Seyahatnameyi ilk yazan kişi olarak kabul edilen, 13. yüzyılın efsanevi taciri Venedikli Marco Polo'dur.

    Seyahatnamenin özellikleri nelerdir?

    Seyahatnamenin özellikleri şunlardır: 1. Edebî Üslup: Bir yazarın gezdiği yerleri edebi bir üslupla anlatması söz konusudur. 2. Gerçeklik: Anlatılanlar gerçektir, hayal ürünlerine yer verilmez. 3. Öznellik: Gezi yazıları özneldir, yazarın kişisel gözlem ve yorumlarını içerir. 4. Betimleyici Anlatım: Betimleyici, öyküleyici ve açıklayıcı anlatım biçimlerinden yararlanılır. 5. Çeşitli Konular: Gezilen yerlerin tarihi, coğrafi, mimari özellikleri, toplum yapısı, kültürü, günlük hayatı gibi konular ele alınır. 6. Kronolojik Sıra: Genellikle kronolojik bir sıra izlenir. 7. Diyalog ve Anılar: Diyaloglardan, rivayetlerden, hikâyelerden, efsanelerden, anılardan faydalanılır. 8. Yalın Dil: Zevkle okunabilmesi için dilin canlı, akıcı ve yalın olması gerekir.

    Seyahatname kimin eseridir?

    “Seyahatname” eseri, Evliya Çelebi tarafından yazılmıştır.

    Seyahatname'nin konusu nedir?

    Seyahatname'nin konusu, bir yazarın yurt içinde veya yurt dışında yaptığı geziler sırasında gördüklerini, yaşadıklarını ve duyduklarını anlatmasıdır. Bu tür eserlerde genellikle gezilen yerlerin toplum yapısı, kültürü, önemli şehirleri, orada yaşayan insanların günlük hayatı, dili, dinî inanışları gibi konular ele alınır.

    Seyahatname neden önemli?

    Seyahatname önemlidir çünkü: 1. Tarihî ve kültürel kaynak olarak hizmet eder. 2. Bilimsel ve entelektüel gelişmelerin aktarıcısı olmuştur. 3. Farklı toplumların yaşamlarına dair özgün bakış açıları sunar. 4. Günümüz için de ilham verici bir kaynaktır.

    Seyahatname nasıl yazılır?

    "Seyahatname" kelimesinin doğru yazılışı "seyahatname" şeklindedir.