Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Toz çiprikanın (çıprıka, sater otu) bazı faydaları:
- Baharat olarak kullanım: Yemeklere lezzet katmak için kullanılır 34. Özellikle ızgara etler, barbeküler, güveçler ve soslarda tercih edilir 3.
- Sağlık faydaları: Ateş düşürücü, ishal kesici ve kabız yapıcı etkileri vardır 1. Haricen mikrop öldürücü olarak göz hastalıkları, yanık ve cerahatli yaralarda banyo şeklinde kullanılabilir 1. Ayrıca diş ağrısında gargara ve sara hastalığında tedavi edici olarak kullanılır 1.
Çiprika tüketmeden önce, özellikle ciddi bir hastalığı olanlar, alerjik bünyeye sahip olanlar, hamileler ve emziren anneler mutlaka doktora danışmalıdır 3.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: