Osuruk, sindirim sistemi tarafından fermente edilen gazlar nedeniyle kokar 12. Bu gazlar arasında karbondioksit, metan ve sülfür bulunur 1.
Kokuya neden olan bazı faktörler şunlardır:
- Beslenme: Baharatlı yiyecekler, sülfür içeren et ve yumurta gibi gıdalar osuruğun kokmasını artırabilir 12.
- Gıda intoleransı: Laktoz intoleransı veya gluten alerjisi gibi durumlar, bağırsaklardaki bakterilerin bu yiyecekleri çürütmesiyle kötü kokulu osuruğa yol açabilir 23.
- Kabızlık: Kolonda dışkı birikimi, bakterilerin çoğalmasına ve kokunun artmasına neden olabilir 23.
- Sindirim sistemi enfeksiyonları: Bakteri birikimi ve enfeksiyonlar da aşırı ve kokulu gaz çıkarmaya sebep olabilir 25.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: