Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Mide kanserini tetikleyen bazı faktörler:
- Helicobacter pylori enfeksiyonu 123. Bu bakteri, mide zarında iltihaplanmaya neden olabilir ve uzun süreli enfeksiyon, mide kanseri riskini artırır 13.
- Genetik yatkınlık ve ailede mide kanseri öyküsü 134.
- Sigara ve işlenmiş gıdalar 135. Özellikle mangalda pişmiş et, aşırı tuzlanmış ve salamura yapılmış sebzeler, işlenmiş gıdalar mide kanseri riskini artırır 35.
- Aşırı alkol tüketimi 15.
- Radyasyona veya bazı kimyasal maddelere uzun süre maruz kalma 15.
- Kronik mide rahatsızlıkları (örneğin, atrofik gastrit) 15.
Bu risk faktörlerine sahip olmak, mutlaka mide kanseri gelişeceği anlamına gelmez, ancak önlem almak ve düzenli sağlık kontrolleri yaptırmak hastalığın erken teşhisinde önemli bir rol oynar 1.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: