Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Kolesterolü en çok yükselten faktörler şunlardır:
- Doymuş ve trans yağ oranı yüksek gıdalar: Tereyağı, margarin, krema, kaymak, süt, peynir, kırmızı et, işlenmiş yiyecekler ve tam yağlı süt ürünleri 124.
- Fazla şeker ve rafine karbonhidrat tüketimi: Yüksek miktarda fruktoz içeren diyetler, trigliserit seviyelerini artırarak kolesterol yüksekliğine neden olabilir 4.
- İleri yaş: Yaş ilerledikçe vücudun kolesterolü metabolize etme yeteneği azalabilir 4.
- Genetik faktörler: Ailesel yüksek kolesterol, kolesterol yüksekliğine yol açabilir 1.
- Bazı hastalıklar: Diyabet, hipotiroit, karaciğer ve böbrek hastalıkları kolesterolü yükseltebilir 14.
- Sigara kullanımı: Sigara, iyi kolesterol olarak bilinen HDL miktarını azaltır 15.
- Aşırı alkol tüketimi: Aşırı alkol, LDL ve trigliserit seviyelerini artırarak kolesterol yüksekliğine neden olabilir 4.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: