Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Kolesterolü en çok yükselten faktörler şunlardır:
- Doymuş yağlar: Tereyağı, margarin, krema, kaymak, süt, peynir ve etlerin bileşiminde bulunan yağlar 13.
- Hayvansal kaynaklı gıdalar: Kırmızı et, işlenmiş et ürünleri ve tam yağlı süt ürünleri 45.
- Şişmanlık: Kötü ve dengesiz beslenme, vücut yağ oranının fazla olmasına neden olarak kolesterolü yükseltir 1.
- Genetik yatkınlık: Ailede yüksek kolesterol öyküsü olan bireylerin riski daha fazladır 4.
- Sigara kullanımı: Sigara, iyi kolesterol olarak bilinen HDL miktarını azaltır 14.
- Bazı ilaçlar ve hastalıklar: Diyabet, hipotiroit, karaciğer ve böbrek hastalıkları kolesterolü yükseltebilir 14.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: