Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Keton seviyelerinin yükselmesinin bazı nedenleri:
- Diyabet: Özellikle tip 1 diyabet hastalarında insülin eksikliği nedeniyle vücut, glikozu enerji olarak kullanamaz ve keton üretimi artar 12.
- Ketojenik diyetler: Düşük karbonhidrat ve yüksek yağ içeren diyetler, vücudu ketozis adı verilen bir duruma sokarak keton üretimini teşvik eder 13.
- Oruç ve uzun süreli açlık: Vücut glikoz rezervlerini tüketir ve enerji için yağları parçalamaya başlar 12.
- Yoğun egzersiz: Uzun ve yoğun egzersizler, vücudun enerji ihtiyaçlarını karşılamak için keton üretimini artırabilir 12.
- Alkol tüketimi: Aşırı alkol tüketimi keton seviyelerini yükseltebilir 15.
- Yeme bozuklukları: Anoreksiya nervoza ve bulimia nervoza gibi durumlar keton artışına neden olabilir 45.
- Gebelik: Gebelik sırasında diyabet gelişen kadınlarda, kan şekeri kontrol edilmezse keton üretimi artabilir 15.
- Enfeksiyonlar ve bazı metabolik bozukluklar: Bu durumlar da keton seviyelerini artırabilir 15.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: