• Buradasın

    Kalp hastaları hangi yağı kullanmalı?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Kalp hastaları, sağlıklı yağları tercih etmelidir 1. Bu yağlar arasında şunlar önerilir:
    • Zeytinyağı: Antioksidanlar içerir ve kötü kolesterolü (LDL) düşürmeye yardımcı olur 5.
    • Avokado yağı: Doymamış yağ asitleri açısından zengindir 4.
    • Keten tohumu yağı: Omega-3 yağ asitleri içerir ve kalp sağlığını destekler 34.
    Doymuş ve trans yağlar ise kalp hastalıklarının en büyük tetikleyicilerinden olduğu için kaçınılmalıdır 14.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Hangi yağ kalp damarlarını tıkar?

    Doymuş yağlar, kalp damarlarını tıkayabilen yağlardır. Doymuş yağ içeren bazı gıdalar: et; tam yağlı mandıra ürünleri (peynir, süt, dondurma); kümes hayvanlarının derisi; yumurta sarısı; hindistan cevizi, hurma yağı ve kakao yağı gibi bazı bitkisel besinler. Trans yağlar da kalp damarlarını tıkayabilen yağlar arasında yer alır. Kalp damar sağlığını korumak için doymuş yağ ve trans yağ tüketiminin sınırlandırılması önerilir.

    En iyi omega 3 hangi kalp için?

    En iyi omega-3 kaynakları kalp sağlığı için, yağlı balıklar olarak kabul edilir. Bunun yanı sıra, bitkisel kaynaklar arasında yer alan ceviz, keten tohumu ve chia tohumu da omega-3 yağ asitleri içerir ve kalp sağlığına olumlu etkiler sağlar. Omega-3 takviyesi kullanmadan önce bir doktora danışmak önemlidir.

    Kalp damar tıkanıklığı olanlar ne yememeli?

    Kalp damar tıkanıklığı olan kişilerin tüketmemesi gereken bazı besinler şunlardır: Kırmızı et ve sakatat: Yüksek kolesterol içerir, tüketimi sınırlandırılmalıdır. Yarım yağlı süt ve süt ürünleri: Gün içerisinde tüketilen yağların doymamış yağ asidi olması gerekir, hayvansal yağlar doymuş yağ içerir. Kızartma yağları: Kızartma yerine haşlama veya fırınlama, buğulama tercih edilmelidir. Şarküteri ürünler: Tüketilmemelidir. Rafine şeker içeren tatlılar: Bolca tüketilmemelidir. Alkol: Hem kalori içeriği hem de metabolizması dolayısıyla yağlanmayı artırır ve kalp sağlığını olumsuz etkiler. Tuz: Kan basıncını artırabileceğinden, sofralardan ve yemeklerden kaldırılmalıdır. Kalp damar tıkanıklığı olan kişilerin beslenme düzeniyle ilgili bir uzmana danışması önerilir.