Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Davlumbazlı mangal, uygun önlemlerle kullanıldığında sağlıklı olabilir.
Davlumbazlı mangalın sağlıklı olup olmadığına dair doğrudan bir bilgi bulunamamıştır. Ancak, mangal yaparken sağlık açısından dikkat edilmesi gereken bazı noktalar şunlardır:
- Zararlı bileşiklerin oluşumu: Mangalda et pişirirken oluşan poliaromatik hidrokarbonlar (PAH'lar) ve heterosiklik aromatik aminler (HAA'lar) gibi zararlı bileşiklerin oluşumunu azaltmak için etin üzerindeki fazla yağ pişirmeden önce kesilmeli ve doğrudan alev üstüne konulmamalıdır 24.
- Izgara yüksekliği: Izgarayı ateşten mümkün olduğunca yukarı konumlandırmak, toksik bileşik oluşumunu sınırlar 2.
- İşlenmiş etler: Sosis, salam ve sucuk gibi işlenmiş et ürünleri yüksek ısıda pişirildiğinde nitrozamin adlı karsinojen bileşikler açığa çıkar; bu nedenle mümkünse bu ürünler haşlanarak veya fırınlanarak tüketilmelidir 24.
- Yanık riski: Mangal kullanımı sırasında meydana gelen yanıklar önemli bir güvenlik riskidir; bu nedenle mangalın tamamen söndürüldüğünden emin olunmalıdır 2.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: