• Buradasın

    Acı yedikten sonra hıçkırık neden olur?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Acı yedikten sonra hıçkırık, birkaç nedenden kaynaklanabilir:
    • Diyafram tahrişi 14. Acı biber ve baharatlar, diyaframın yakınındaki sinirleri tahriş edebilir 14.
    • Sinir uyarımı 24. Acı biberlerde bulunan capsaicin maddesi, ağız, boğaz ve yemek borusundaki sinir uçlarını uyarır 24. Bu durum, diyaframda spazmlara yol açarak hıçkırığa neden olabilir 24.
    • Mide tahrişi 4. Acı yiyecekler mideyi tahriş edebilir ve mide asidinin artmasına yol açabilir 4. Mide asidinin artması ve reflü, yemek borusunun alt kısmındaki sinirleri uyararak hıçkırığa neden olabilir 4.
    • Hızlı yemek yeme 4. Acı yiyecekler yerken genellikle daha hızlı ve telaşlı yemek yenir 4. Hızlı yemek yemek, hava yutulmasına ve mideye fazla hava dolmasına neden olabilir 4. Bu durum da diyaframda kasılmalara ve hıçkırığa yol açabilir 4.
    Hıçkırık genellikle kısa süreli ve zararsız bir durumdur 3. Ancak, uzun süren hıçkırıklar altta yatan bir sağlık sorununun belirtisi olabilir 35.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Hıçkırığa hangi sinir neden olur?

    Hıçkırığa, göğüs boşluğu ile karın boşluğunu ayıran diyafram kasını kontrol eden frenik sinir neden olur. Bu sinirin uyarılması, hıçkırığın ortaya çıkmasına yol açar.

    Hıçkırığın uzun sürmesi hangi hastalığın belirtisidir?

    Uzun süren hıçkırık, çeşitli hastalıkların belirtisi olabilir. Uzun süreli hıçkırığa yol açabilecek bazı hastalıklar şunlardır: - Sindirim sistemi rahatsızlıkları: Mide şişkinliği, reflü, geğirme. - Sinir sistemi bozuklukları: Beyin tümörleri, enfeksiyonlar, felç. - Kalp hastalıkları: Kalp krizi sonrası diyafram kaslarını uyaran sinirlerin hasar görmesi. - Kanser: Yemek borusu kanseri gibi bazı kanser türlerinde inatçı hıçkırıklar görülebilir. - Zatürre, akciğerde sıvı toplanması ve akciğer tümörü. Ayrıca, parkinson ve kemoterapi ilaçları gibi bazı ilaçlar da hıçkırığa neden olabilir.