• Buradasın

    Plaka yenileme ve değiştirme nasıl yapılır?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Plaka yenileme ve değiştirme işlemleri için aşağıdaki adımlar izlenmelidir:
    1. Gerekli Belgeler: Kimlik belgesi, araç ruhsatı, eski plakalar, zorunlu trafik sigortası poliçesi ve satış belgesi gibi belgeler hazırlanmalıdır 34.
    2. Notere Başvuru: Belgeler ile birlikte notere giderek plaka yenileme veya değiştirme talebi yapılmalıdır 23.
    3. Şoförler Odası Başvurusu: Noterden alınan plaka basım belgesi ve diğer belgelerle Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu'na bağlı odalara başvurulmalıdır 23.
    4. Plaka Basımı: Plaka basım ücreti ödendikten sonra yeni plakalar basılır ve ruhsata işlenir 23.
    Plaka yenileme, plakanın hasar görmesi veya okunamaz hale gelmesi durumunda yapılırken, plaka değiştirme ikinci el araç alımı veya ikametgah değişikliği gibi durumlarda yapılır 34.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:
  • Konuyla ilgili materyaller

    HGS plaka değişikliği nasıl yapılır?

    HGS plaka değişikliği iki farklı yöntemle yapılabilir: 1. e-Devlet Üzerinden: Temmuz 2024 itibarıyla HGS kullanıcıları, plaka sıfırlama ve güncelleme başvurularını e-Devlet üzerinden online olarak yapabilirler. Bunun için: e-Devlet Kapısı'na 11 haneli T.C. Kimlik numarası ve şifre ile giriş yapılmalıdır. "HGS Plaka Değişikliği" veya "Araç Bilgileri" bölümünden işlem tamamlanmalıdır. 2. PTT Şubeleri Aracılığıyla: PTT şubelerine giderek de HGS plaka değişikliği başvurusu yapılabilir. Bu işlem için gerekli belgeler: Yeni plakanın fotokopisi; Kimlik kartı veya pasaport; HGS kartı (varsa). Plaka değişikliği işlemi sonrası eski plaka iptal edilir ve yeni plaka ile HGS geçişleri yapılır.

    Kaybolma halinde plaka değişir mi?

    Evet, plaka kaybolma halinde değişir. Karayolları Trafik Yönetmeliği'ne göre, tescil plakasının çalınması veya kaybolması durumunda, aracın kayıtlı olduğu trafik tescil kuruluşunca veya araç sahibinin yerleşim yeri adresinin bulunduğu yerdeki trafik tescil kuruluşunca yeni bir tescil plaka numarası verilir.

    Plaka değiştirince sigorta değişir mi?

    Evet, plaka değiştirince sigorta değişir. Çünkü sigorta poliçesi, aracın ve plakanın tanımlandığı bir belgedir. Plaka değişikliği yapıldığında, sigorta şirketi tarafından yeni plaka üzerine poliçenin düzenlenmesi gerekmektedir.

    Plaka düşerse ne yapmak gerekir?

    Plaka düştüğünde yapılması gerekenler: 1. Düşen plakayı bulmaya çalışın. 2. Emniyet müdürlüğüne bildirin. 3. Yeni plaka başvurusunda bulunun. Önemli: Plakasız araçla trafiğe çıkmak yasaktır ve ağır cezalarla sonuçlanabilir.

    Geçici tescilde plaka değişir mi?

    Geçici tescil durumunda plaka değişikliği yapılabilir. Bu işlem için gerekli adımlar şunlardır: 1. Noter Başvurusu: Alım ve satım işlemi sırasında plaka değişikliği talebiyle notere başvurulmalıdır. 2. Gerekli Evraklar: Nüfus cüzdanı, zorunlu sigorta poliçesi, aracın eski trafik belgeleri ve plakası, noter satışı veya geçici tescil belgesinin aslı ve fotokopisi gibi evraklar hazırlanmalıdır. 3. Emniyet Genel Müdürlüğü Başvurusu: Gerekli evraklar toplandıktan sonra, bir ay içinde Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Tescil Birimi'ne başvuru yapılmalıdır. 4. Şoförler Odası: Plakanın basımının ardından tekrar aynı emniyet müdürlüğünün trafik tescil birimine giderek onay alınmalıdır. Plaka değişikliği için aracın geçerli muayenesinin bulunması ve motorlu taşıtlar vergisi borcunun olmaması gerekmektedir.

    Araç plakası 2 yıl sonra değiştirilmezse ne olur?

    Araç plakası 2 yıl sonra değiştirilmezse, plaka muayeneden geçemez ve trafiğe çıkışına izin verilmez. Ayrıca, plaka üzerinde vida bulunması gibi mevzuata aykırı unsurlar tespit edildiğinde, sürücülere "Yönetmelikte belirlenen kurallara aykırı plaka takma" gerekçesiyle 3 bin 809 TL idari para cezası uygulanır.

    Eski plakalar ne zaman değişecek?

    Eski plakaların değişmesi zorunluluğu, 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren tescil edilen araçlar için geçerlidir.