• Buradasın

    Trabzon'un en eski binası opera binası mı?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Hayır, Trabzon'un en eski binası opera binası değildir.
    Trabzon'da bulunan ve Türkiye'nin ilk opera binası olarak kabul edilen yapı, 1912 yılında inşa edilen ve 1958 yılında yıkılana kadar hizmet veren Sümer (veya Trabzon) Opera Binası'dır 125.
    Ancak, Trabzon'da ilk sinema gösterimlerinin 1909 yılında Bedros Pilosyan tarafından sinematograf binası olarak kurulan ve daha sonra çok işlevli bir kültür mekânı olarak hizmet veren bir yapı bulunmaktadır 4. Bu yapı, bazı kaynaklarda Trabzon'un ilk sahne sanatları mekânı olarak anılmaktadır 4.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Trabzon'da opera binası ne zaman yapıldı?

    Trabzon Opera Binası, 1912 yılında bazı kaynaklara göre ise 1908 yılında Rumlar tarafından finanse edilerek inşa edilmiştir.

    Trabzon Opera Binası neden yıkıldı?

    Trabzon Opera Binası, 1958 yılında yol genişletme çalışmaları nedeniyle yıkılmıştır. 1939 ve 1957 yıllarında binanın yıkılması teklifi belediye meclisinde gündeme gelmiş, ancak her iki seferde de kabul edilmemiştir. Bazı kaynaklar, yıkımın siyasi çekişmeler nedeniyle gerçekleştiğini ve o dönemin Demokrat Partili (DP) siyasetçi ve yöneticilerinin sorumlu olduğunu iddia etmektedir. Ancak, yıkımın sadece gelir-gider ve eğlence ihtiyacı penceresinden bakılarak, imar planına uygun bir şekilde "ekseriyetle" kabul edildiği de belirtilmektedir.

    Trabzon opera binası yerine ne yapıldı?

    1958 yılında yol genişletme çalışmaları kapsamında yıkılan Trabzon Opera Binası'nın yerine herhangi bir yapı yapılmamıştır. Günümüzde, opera binasının bulunduğu alan boş bir arazidir.