• Buradasın

    Serenderi kimler yapar?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Serender, genellikle yerel halk tarafından yapılır. Bu yapılar, özellikle Orta ve Doğu Karadeniz bölgesinde yaygın olarak bulunur ve genellikle ahşap malzemelerden inşa edilir 123.
    Serender yapımı, genellikle geleneksel ahşap işçiliği gerektiren bir süreçtir ve bu işi genellikle yerel marangozlar veya usta zanaatkarlar üstlenir 4.
    Günümüzde, serenderlerin turistik amaçlarla kullanılması nedeniyle, bazı turistik tesisler de serendere benzer yapılar inşa edebilir 2.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Serender örnekleri nelerdir?

    Serender örnekleri, genellikle Orta ve Doğu Karadeniz bölgesinde görülen ve kırsal yörelerde kullanılan mimari yapılardır. İşte bazı serender örnekleri: 1. Sakarya, Kocaali ilçesi, Kirazlı mahallesi serenderi. 2. Artvin ili Arhavi ilçesi serenderi. 3. Trabzon'un Tonya ilçesinde "taş direk" ve "taş teker" kullanılarak yapılan serenderi. 4. Ordu Fatsa, Trabzon Atapark, Maçka, Rize Merkez, Çayeli ve Güneysu gibi yerlerde eski serenderlerin turistik dükkânlara dönüştürülmesi. 5. Kuzey İspanya'da "horreos" adı verilen ve benzer amaçlarla kullanılan yapılar.

    Serenderin özelliği nedir?

    Serenderin özellikleri şunlardır: 1. Yüksek Yapı: Yerden yüksekte inşa edilir, genellikle 5-7 metre yüksekliğindedir. 2. Ahşap İşçiliği: Tamamen ahşap malzemeden yapılır ve el işçiliğiyle süslenir. 3. Dayanıklılık: Doğal malzemelerle yüzyıllara meydan okuyacak şekilde tasarlanmıştır. 4. Dört Direk: Dört kalın direk üzerine oturtulur ve bu direkler arası fındık çubuğundan çit örülüdür. 5. Havalandırma: Yan taraflarında hava döngüsü sağlayan ızgaralar bulunur. 6. Kullanım Amacı: Tahıl, sebze ve meyve gibi ürünlerin depolanması ve kurutulması için kullanılır.

    Sürmene serenderleri neden yapılır?

    Sürmene serenderleri, genellikle insan ve hayvan yiyeceklerini korumak ve depolamak amacıyla yapılır. Serenderlerin yapılma nedenleri arasında: Gıdaların farelerden ve diğer haşerelerden korunması. Gıdaların soğuk bir şekilde saklanması (serin Karadeniz coğrafyasında, buzdolabının olmadığı zamanlarda). Turşu gibi ev yapımı gıdaların saklanması. Mısır gibi ürünlerin kurutulması. 1970'lerden sonra ulaşım olanaklarının yayılması ve çay üretiminin mısır ve fındık yerine tercih edilmesi, serenderlerin işlevliliğini azaltmıştır.

    Serender neden yukarıda yapılır?

    Serenderin yukarıda yapılmasının birkaç nedeni vardır: Haşerelerden ve yaban hayvanlarından korunma: Serenderin yerden yüksek olması, ürünlerin fareler ve diğer haşerelerden korunmasını sağlar. Mısır kurutma: Serenderler, mısır kurutma işlemi için de kullanılır ve yüksek yapıları bu işlemin daha iyi yapılmasını sağlar. Uzun süre saklama: Yüksek yapılar, gıdaların uzun süre sağlıklı bir şekilde saklanabilmesini sağlar. Nemli iklimde koruma: Özellikle Karadeniz’in nemli ikliminde gıdaların kurutulması ve korunması için ideal bir ortam sunar.

    Serender hangi yöreye ait?

    Serender, genellikle Orta ve Doğu Karadeniz bölgesine özgü bir mimari yapıdır. Özellikle Gümüşhane, Bayburt, Oltu, Olur, Tokat, Şenkaya gibi illerde yaygındır. Serenderin farklı yörelerdeki bazı adları: Rize: Nayla, Nalya, Serende, Serender. Ordu: Seren, Serende, Serendi, Serender. Trabzon: Serander, Paska, Sırander, Tekir. Artvin: Nalia, Naliye, Serender, Semender, Nalya, Pagen, Bagen. Giresun: Serenti.