• Buradasın

    Serender örnekleri nelerdir?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Serender örnekleri, genellikle Orta ve Doğu Karadeniz bölgesinde görülen ve kırsal yörelerde kullanılan mimari yapılardır 12. İşte bazı serender örnekleri:
    1. Sakarya, Kocaali ilçesi, Kirazlı mahallesi serenderi 1.
    2. Artvin ili Arhavi ilçesi serenderi 1.
    3. Trabzon'un Tonya ilçesinde "taş direk" ve "taş teker" kullanılarak yapılan serenderi 3.
    4. Ordu Fatsa, Trabzon Atapark, Maçka, Rize Merkez, Çayeli ve Güneysu gibi yerlerde eski serenderlerin turistik dükkânlara dönüştürülmesi 2.
    5. Kuzey İspanya'da "horreos" adı verilen ve benzer amaçlarla kullanılan yapılar 1.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Serenderin üstüne ne konur?

    Serenderin üstüne sac veya "harduma" adı verilen yassı tahtalar konur. Bu sayede yapının su geçirmesi engellenir.

    Serender ne işe yarar?

    Serender, genellikle Doğu Karadeniz bölgesinde yiyeceklerin kurutulduğu, depolandığı ve korunduğu ahşap bir yapıdır. İşe yaradığı başlıca amaçlar: - Tahılların ve yiyeceklerin saklanması. - Mısırın kurutulması. - Zararlı hayvanların ulaşmasının engellenmesi. - Kışlık ihtiyaçların korunması (turşu, salamura vb.).

    Serender hangi yöreye ait?

    Serender, Orta ve Doğu Karadeniz bölgesine ait bir mimari yapıdır.

    Serender ve nayla aynı mı?

    Serender ve nayla aynı yapıyı ifade eder. Serender, Karadeniz Bölgesi'ne özgü, yiyeceklerin zararlılardan korunması, kurutulması ve depolanması için kullanılan, direkler üzerinde kurulu ahşap ve çatılı bir yapıdır. Nayla ise bu yapının Gürcüce adıdır.

    Sürmene serenderleri neden yapılır?

    Sürmene serenderleri, genellikle yiyeceklerin saklanması ve mısır kurutma işlemi için yapılır. Bu yapıların yapılma amaçları arasında: - Ürünlerin haşerelerden ve yaban hayvanlarından korunması; - Nemin gıda malzemelerini olumsuz etkilemesini engelleme; - Doğal havalandırma sağlama. Serenderlerin yapımında ahşap dışında başka bir malzeme kullanılmaz ve kestane, ardıç ve ceviz gibi dayanıklı ağaçlar tercih edilir.

    Serenderin özelliği nedir?

    Serenderin özellikleri şunlardır: 1. Yüksek Yapı: Yerden yüksekte inşa edilir, genellikle 5-7 metre yüksekliğindedir. 2. Ahşap İşçiliği: Tamamen ahşap malzemeden yapılır ve el işçiliğiyle süslenir. 3. Dayanıklılık: Doğal malzemelerle yüzyıllara meydan okuyacak şekilde tasarlanmıştır. 4. Dört Direk: Dört kalın direk üzerine oturtulur ve bu direkler arası fındık çubuğundan çit örülüdür. 5. Havalandırma: Yan taraflarında hava döngüsü sağlayan ızgaralar bulunur. 6. Kullanım Amacı: Tahıl, sebze ve meyve gibi ürünlerin depolanması ve kurutulması için kullanılır.

    Serender neden yukarıda yapılır?

    Serender, yukarıda yapılmasının nedeni ürünlerin haşerelerden ve yaban hayvanlarından korunmasını sağlamaktır. Ayrıca, serenderin tepesinde yer alan geniş teker, yukarı tırmanan farenin serenderin içine girmesini engeller.