• Buradasın

    Pir Sultan Abdal'ın en güzel türküsü hangisi?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Pir Sultan Abdal'ın en güzel türküsü olarak değerlendirilebilecek bir parça konusunda kesin bir görüş yoktur. Ancak, Pir Sultan Abdal'a atfedilen ve halk arasında sevilen türkülerden bazıları şunlardır:
    • "Dostum Dostum" (Bin Cefalar) 4. "Bin cefalar etsen almam üstüme" dizesiyle başlayan türkü, aşıklık geleneği içinde kuşaktan kuşağa aktarılmış ve küçük değişikliklere uğramıştır 4.
    • "Hakk Bizi Mahrum Eyleme" 1.
    • "Gelin Canlar Bir Olalım" 1.
    • "Derdim Çoktur Hangisine Yanayım" 1.
    • "Güzel Aşık Cevrimizi Çekemezsin Demedim mi" 1.
    Pir Sultan Abdal'ın türküleri, Alevi-Bektaşi inancı ve halk edebiyatı içinde önemli bir yere sahiptir 12.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Pir Sultan Abdal'ım kalkın aşalım ne demek?

    "Pir Sultan Abdal'ım kalkın aşalım" ifadesi, Pir Sultan Abdal'ın "Geçti Dost Kervanı" adlı şiirinde geçen bir dizedir. Şiirin ilgili kısmı şu şekildedir: > Pir Sultan Abdal'ım kalkın aşalım > Aşıp yüce dağı engin düşelim > Çok nimetin yedik helallaşalım > Geçti dost kervanı eyleme beni. Bu dize, "Kalkalım, yola çıkalım; yüce dağları aşıp enginlere gidelim; yediklerimizin hakkını verip helalleşelim, yoksa dost kervanı gidiyor, bizi eyleme (bekletme)" anlamına gelir.

    Pir Sultan türkülerini kim derledi?

    Pir Sultan Abdal'ın türkülerini derleyen kişi, aynı yöreden yetişmiş olan Ali Sultan'dır.

    Pir Sultan'ın kaç tane türküsü var?

    Pir Sultan Abdal'ın yaklaşık 400 türküsü olduğu bilinmektedir.

    Pir Sultan Abdal'ın tüm şiirleri PDF olarak nerede bulabilirim?

    Pir Sultan Abdal'ın tüm şiirlerini PDF olarak bulabileceğiniz bazı kaynaklar: Antoloji.com: Pir Sultan Abdal'ın çeşitli şiirlerini içeren bir PDF dosyası bulunmaktadır. Researchgate.net: "Pir Sultan Abdal'ın Bir Mecmuada Yer Alan Şiirleri I" başlıklı makale, şairin bazı şiirlerini PDF olarak sunmaktadır. Ayrıca, İbrahim Aslanoğlu, Tuba Öztürk, Öner Yağcı, Cahit Öztelli ve Ali Haydar Avcı gibi yazarların eserlerinde de Pir Sultan Abdal'ın şiirleri yer almaktadır. Bu yazarların yayınlarını ilgili yayınevlerinden temin edebilirsiniz.

    Pir Sultanın en güzel şiiri nedir?

    Pir Sultan Abdal'ın en güzel şiiri olarak değerlendirilebilecek bazı eserler şunlardır: "Açılın Kapılar Şah'a Gidelim". "Ya Eceldir Ya Didardır Ya Nasip". "Allah Allah Desem Gelsem". "Bir Güzelin Aşığıyım". "Yürü Bre Yalan Dünya". Pir Sultan Abdal'ın en güzel şiiri, kişisel tercihlere göre değişiklik gösterebilir.

    Pir O Sultan kimdir?

    Pir Sultan Abdal, 16. yüzyılda Anadolu'da yaşadığı varsayılan Alevi-Bektaşi Türk/Türkmen âşık, sözlü Türkçe ve âşık halk edebiyatının önemli temsilcilerinden biridir. Hayatı hakkında bazı bilgiler: Doğum ve ölüm tarihi: Doğum tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikte, 15. yüzyılın sonlarında doğup 16. yüzyılın ortalarına kadar yaşadığı kabul edilir. Doğum yeri: Sivas'ın Yıldızeli ilçesine bağlı Banaz köyü. İdam nedeni: Osmanlı Devleti aleyhine İran Şahı Tahmasb'ın kışkırtmasıyla bir isyana katıldığı ve casusluk yaptığı gerekçesiyle Sivas valisi Hızır Paşa tarafından idam edilmiştir. Pir Sultan Abdal'ın şiirlerinde Allah, İslam peygamberi Muhammed, Ali, On İki İmam ve Ehl-i Beyt sevgisi ile sosyal konular işlenmiştir.

    Pir Sultan Abdal'ın gerçek hayatı nedir?

    Pir Sultan Abdal'ın gerçek hayatı hakkında kesin bilgilere sahip olunamamaktadır. 16. yüzyılda yaşadığı varsayılan Pir Sultan Abdal'ın hayatına dair bilgiler dört kaynaktan gelmektedir: kendisine atfedilen deyişler ve nefesler; kendisi hakkındaki başkalarınca söylenen deyiş ve nefesler; sözlü menkıbeler; döneme ait ve anlatışlara parallellik arz eden Osmanlı Devleti'ne ait emir ve yazışmalar. Bazı tarihçilere göre Pir Sultan Abdal, "birincil sözlü kültür" çağında yaratılmış bir sözlü kültür tiplemesidir ve tarihî gerçek bir kişi olmaktan ziyade edebî bir kahramandır. Pir Sultan Abdal'ın gerçek hayatına dair bazı bilgiler şu şekildedir: Asıl adı Haydar'dır. 15. yüzyılın sonlarında doğup 16. yüzyılın ortalarına kadar yaşadığı kabul edilmektedir. Sivas'ın Yıldızeli ilçesine bağlı Banaz köyünde doğmuştur. Alevi-Bektaşi kökenli olup, İran yanlısı mezhep olaylarına karışmıştır. Sivas Beylerbeyi Deli Hızır Paşa tarafından Safevi taraftarlığı ve İran lehine casusluk yaptığı gerekçesiyle 1547-1551 ya da 1587-1590 yılları arasında asılmıştır.