Türk kültüründe Nevruz kutlamaları şu şekilde gerçekleşir: Hazırlık dönemi: Evler temizlenir, badanalanır, aile üyelerine yeni ayakkabı ve elbise alınır, bayrama birkaç gün kala tatlı yapılır ve Nevruz ateşi için çalı ve odunlar hazırlanır. Mezarlık ziyareti: Eski Türklerdeki yuğ törenlerinin devamı niteliğinde olan bu gelenekte, ölmüşlerin mezarları ziyaret edilir, Yasin okunur, mezar üzerine tatlı bırakılır ve mezarların etrafı temizlenir. Eğlence ve şölenler: Kırlara çıkılarak eğlence ve şölenler düzenlenir. Yemekler ve gelenekler: Nevruz sofrası kurulur ve "s" harfiyle başlayan yedi çeşit yemek hazırlanır. Nevruz, Türk dünyasında farklı isimlerle ve yöresel bazı farklılıklarla kutlanır.