• Buradasın

    Kürşat ve 40 çerisi Çin'i nasıl yendi?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Kürşat ve 40 çerisi, Çin'i yenmek için doğrudan bir zafer kazanmadılar, ancak Çin sarayını basarak ve Çin hükümdarını kaçırmaya çalışarak Türk birliğinin yeniden kurulması için önemli bir adım attılar 12.
    Olayların gelişimi şu şekilde gerçekleşti:
    1. Planın Hazırlanması: Kürşat ve çerileri, Çin Kralı'nı esir alıp takas yoluyla Göktürk Prensi'ni kurtarmayı planladılar 1.
    2. Saray Baskını: Yoğun fırtına nedeniyle Çin Kralı o gün dışarı çıkmayınca, Kürşat ve 40 Türk, Çin sarayını bastılar 13.
    3. Çatışma: Saraydaki nöbetçi ve korumaları yenerek içeri giren Türkler, Çinlilerle şiddetli bir çatışmaya girdiler ve yüzlerce Çinli askeri öldürdüler 23.
    4. Çekilme: Ağır kayıplar aldıktan sonra, yağmur nedeniyle Vey Irmağı'nı geçemeyeceklerini anlayınca, geri çekilmeye karar verdiler 23.
    5. Son Savaş: Irmak kıyısında, peşlerindeki Çin ordusuyla son bir savaşa girdiler ve hepsi şehit olana kadar savaştılar 23.
    Bu olaylar, Türk boylarında ayaklanmalara yol açtı ve sonunda 2. Göktürk (Kutluk) Devleti'nin kurulmasına katkıda bulundu 12.

    Konuyla ilgili materyaller

    Kürşad ve 40 çerisi hikayesi gerçek mi?

    Kürşad ve 40 çerisi hikayesi gerçek değildir, çünkü bu isimde bir kişinin yaşadığına dair hiçbir yazılı kaynakta bilgi bulunmamaktadır. Ancak, benzer bir olay Çin kaynaklarında "Chieh-she-shuai" adıyla geçmektedir.

    Kürşat ve 40 çerisi kimdir?

    Kürşad ve 40 Çerisi, 7. yüzyılda yaşamış, Göktürk Kağanlığı'nın hükümdar sülalesine mensup tarihi bir kişiliktir. Asıl adı Şu Tigin olan Kürşad, Çinlilerin entrika ve oyunlarla Göktürk Kağanlığı'nın şark kısmını ele geçirmesinin ardından, 40 kişilik bir grup toplayıp Çin Sarayı'nı basmış ve isyan etmiştir. Bu olay, Nihal Atsız'ın 1946 yılında yazdığı "Bozkurtların Ölümü" adlı kitapta ele alınmış ve o tarihten itibaren Kürşad ismi popülerlik kazanarak Türkiye'de yeni doğan erkek çocuklarına verilmeye başlanmıştır. Çin kaynaklarında ise bu isyan girişimi "Jie-she-shuai" adıyla geçmektedir.

    Kürşad ve 40 çerisi nasıl öldü?

    Kürşad ve 40 çerisi, Çin sarayına yaptıkları baskın sırasında Vey Irmağı'na ulaşamayıp, peşlerinden gelen Çinli askerlerle son bir savaşa tutuşarak şehit olmuşlardır. Olay şu şekilde gelişmiştir: Kürşad ve 40 çerisi, Çin hükümdarı Tai Sung'u kaçırıp fidye olarak esir Türklerin serbest bırakılmasını sağlamak amacıyla Çin sarayına saldırmıştır. Yağmur nedeniyle saraydan çıkamayan hükümdar, planı ertelemeyi riskli bulmuş ve saldırıya karar vermiştir. Savaşta yüzlerce Çinli asker ölmüş, ancak Kürşad ve askerleri kan kaybetmeye başlayınca Çin sarayından alınan atlarla geri çekilmeye çalışmışlardır. Ancak Vey Irmağı geçit vermemiş ve Kürşad ile askerleri, kılıçları yere düşene kadar savaşarak şehit olmuştur. Sadece Kürşad sağ kalmış, tek başına Çin hükümdarlığına karşı savaştıktan sonra hayatını kaybetmiştir.