Çayın Türkiye'ye gelişi şu şekilde olmuştur: - 19. yüzyıl sonları: Osmanlı İmparatorluğu'nda çay, ilk kez Sultan II. Abdülhamid döneminde zirai bir ürün olarak düşünülmüştür. - 1894: Orman, Madenler ve Tarım Bakanlığı'ndan dönemin sadrazamına yazılan bir belgede, çayın ticari değerinin yanı sıra şifa kaynağı olduğu belirtilerek tarımının yapılması onaylanmıştır. - 1917: Halkalı Yüksek Ziraat Mektebi Müdür Vekili Ali Rıza Erten ve beraberindeki heyet, çay yetiştirilen bölgeyi incelemek üzere Batum'a gitmiş ve Rize ve çevresinin çay yetiştiriciliği için uygun olduğunu belirten bir rapor hazırlamıştır. - 1924: TBMM tarafından çıkarılan 407 Sayılı Yasa ile Rize ve Borçka'da çay yetiştirilmesi kararı alınmıştır. Bu gelişmelerin ardından, Gürcistan'dan getirilen tohumlarla Rize'de çay üretimi başlamış ve çay, Türkiye'de yaygın bir içecek haline gelmiştir.