Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Avanos çömlekçiliğinin yapım aşamaları:
- Çömlek hamurunun hazırlanması: Avanos Dağları'nın eteklerinden ve Kızılırmak yataklarından toplanan kil toprak elenip suyla yoğrularak hamur haline getirilir ve bir hafta bekletilir 145.
- Şekil verme: Hamura çark, çark benzeri makineler veya kalıplar kullanılarak şekil verilir 145.
- Zırhlama ve perdahlama: Şekil verilen çömleklerin kurutmadan önce boyanmasına ve süslenmesine "zırhlama", yüzeyinin parlatılmasına ise "perdahlama" denir 145.
- Kurutma: Çömlekler 20 dakika güneşe çıkarılarak nemden arındırılır veya işlik odalarında bir gün bekletilir 145.
- Pişirme ve sırlama: Kuruyan çömlekler, ev eşyası olarak tasarlanmışsa 1.000°C, su geçirmez kaplar ise 1.400°C'ye varan ısılarda 1-3 gün pişirilir ve sırlanır 145.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: