Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Avanos'ta çömlekçilik yapımı şu aşamalardan oluşur:
- Hamur Hazırlama: Avanos Dağları'nın eteklerinden ve Kızılırmak yataklarından toplanan yağlı ve yumuşak kil toprak elenir ve suyla yoğrularak hamur haline getirilir 23.
- Şekil Verme: Çarka yapıştırılan hamur, çömlekçi ustası tarafından ayaklarıyla vurularak hızlandırılır 2. Usta, elleriyle hamura bastırarak ve başparmaklarıyla tam merkezden bastırıp içini boşaltarak hamuru bir forma sokar 23. Son aşamada ise yarım ay şeklindeki metal parçayla karın oluşturup çömleğe dönüştürür 23.
- Zırhlama ve Perdahlama: Şekil verilen çömleklerin kurutmaya geçmeden üstünün boyanmasına ve süslenmesine "zırhlama" denir 2. Bu işlemden sonra çömlekler deri sertliği kıvamına gelene kadar 2 gün bekletilir 2. Yüzeyinin parlatılmasına ise "perdahlama" denir ve bu işlem sacdan bir aletle yapılır 2.
- Kurutma: Çömleklerin nemini atması için 20 dakika güneşe çıkarılması veya işlik odalarında bir gün bekletilmesi gerekir 23.
- Pişirme ve Sırlama: Kuruyan ürünler, ev eşyası olarak tasarlanmışsa 1.000°C'de, su geçirmez daha sert kaplar ise 1.400°C'ye varan ısılarda 1-3 gün arasında pişirilir ve fırın soğuyuncaya kadar içinde bekletilir 23. Sırlama işlemi için toz kıvamında sır, suyla karıştırılarak çömleklerin yüzeyinde camsı bir görünüm sağlanır 2.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: