• Buradasın

    Yat kullanmak için hangi belge?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Yat kullanmak için gerekli olan belge, Amatör Denizci Belgesi (ADB)'dir 23.
    Bu belge, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından verilmektedir ve yatları gezi ve hobi amaçlı kullanmak için gereklidir 23. Ticari faaliyetlerde bulunmak için ise Gemiadamı Cüzdanı veya Yat Kaptanlığı Ehliyeti almak gerekmektedir 2.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Yat kaptanlığı ve gemi adamı cüzdanı aynı mı?

    Yat kaptanlığı ve gemi adamı cüzdanı farklı kavramlardır. Gemi adamı cüzdanı, denizcilik sektöründe çalışan herkesin sahip olması gereken, kişinin denizcilik yeteneklerini ve yeterliliklerini kanıtlayan resmi bir belgedir. Yat kaptanı yeterliliği ise, 149 GT yat kaptanı olmak için gereken bir yeterliliktir ve bu yeterliliğe sahip kişiler için de ayrı bir belge düzenlenir.

    Yat kaptanı olmak için hangi ehliyet?

    Yat kaptanı olmak için Gemiadamı Cüzdanı veya Yat Kaptanlığı Ehliyeti gerekmektedir. Bu ehliyeti almak için ise Amatör Denizcilik Belgesi (ADB) sahibi olmak şarttır. ADB, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından verilir ve aşağıdaki şartları taşımak gereklidir: En az ilköğretim mezunu olmak; 14 yaşını tamamlamış olmak; Sağlık tetkiklerini yaptırıp, sağlık raporu almak; Adli sicil kaydında kaçakçılık ve yurt dışına adam kaçırma suçları bulunmamak. Ayrıca, ADB aldıktan sonra 6 ay süreyle staj yapmak da gereklidir.

    Yat kiralamak için ehliyet gerekir mi?

    Yat kiralamak için ehliyet gerekmez, ancak kaptansız kiralama yapılacaksa tekne ehliyeti zorunludur.

    Yatçı olmak için ne gerekli?

    Yatçı olmak için gerekli adımlar şunlardır: 1. Eğitim: En az lise mezunu olmak ve 6 ay süreyle yat kaptanlığı eğitimi almak gerekmektedir. 2. Sertifikalar: Radar gözlem, pilotlama ve tıbbi bakım sertifikaları ile "Kısa Mesafe Telsiz Operatörü" veya "GMDSS tahditli telsiz operatörü" belgelerine sahip olmak zorunludur. 3. Sınav: Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından düzenlenen Amatör Denizci ve Yat Kaptanlığı sınavlarını başarıyla geçmek gerekmektedir. 4. Staj: Yat kaptanı belgesini aldıktan sonra 6 ay staj yapmak zorunludur. Bu şartları yerine getiren kişiler, uluslararası yolculuk yapan özel ve ticari yatlarda kaptanlık yapabilirler.