• Buradasın

    Yasama sorumluluğu nedir?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Yasama sorumluluğu, milletvekillerinin görevlerini yerine getirirken açıkladıkları düşüncelerden, sözlerinden ve verdikleri oylardan dolayı hukuki ya da cezai takibata uğramamalarını ifade eder 23.
    Bu sorumluluk, yasama bağışıklığının bir parçasıdır ve iki ana türü vardır:
    1. Yasama sorumsuzluğu: Milletvekillerinin, meclis çalışmaları kapsamında kullandıkları oylardan, sarf ettikleri sözlerden ve açıkladıkları düşüncelerden sorumlu tutulamamalarını sağlar 34.
    2. Yasama dokunulmazlığı: Milletvekillerinin, bir suç gerekçesi ile meclisin izni olmadan tutulamamalarını, tutuklanamamalarını ve yargılanamamalarını içerir 4.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:
  • Konuyla ilgili materyaller

    Yasama ve yürütme arasındaki fark nedir?
    Yasama ve yürütme arasındaki temel farklar şunlardır: 1. Yasama: Kanunların yapılması, değiştirilmesi ve yürürlükten kaldırılması işlevini yerine getirir. 2. Yürütme: Yasaların uygulanmasını ve devletin günlük işleyişini sağlar.
    Yasama ve yürütme arasındaki fark nedir?
    TBMM'nin yasama yürütme yargı yetkileri hangi ilkeye dayanır?
    TBMM'nin yasama, yürütme ve yargı yetkileri, kuvvetler ayrılığı ilkesine dayanır.
    TBMM'nin yasama yürütme yargı yetkileri hangi ilkeye dayanır?
    Yasama bağışıklığı hangi durumlarda kalkar?
    Yasama bağışıklığı, aşağıdaki durumlarda kalkar: 1. Ağır cezayı gerektiren suçüstü hali: Milletvekili, suçüstü halinde yakalanırsa yasama bağışıklığı kendiliğinden kalkar. 2. Seçimden önce soruşturmasına başlanmış olmak şartıyla: Anayasanın 14. maddesindeki durumlar gerçekleştiğinde, yasama bağışıklığı kaldırılır. 3. Meclis kararı: Yasama bağışıklığının kaldırılması, TBMM'nin kararıyla mümkündür.
    Yasama bağışıklığı hangi durumlarda kalkar?
    Yasama organı ne iş yapar?
    Yasama organı, genel ve asli kural koyma yetkisine sahip olup, şu işleri yapar: 1. Kanun yapmak, değiştirmek ve kaldırmak. 2. Bakanlar Kurulu ve bakanları denetlemek. 3. Bütçe ve kesin hesap kanun tasarılarını görüşmek ve kabul etmek. 4. Para basılmasına karar vermek. 5. Savaş ilanı ile ilgili karar vermek. 6. Uluslararası anlaşmaların onaylanmasını uygun bulmak. 7. Anayasanın 14. maddesindeki madde gereğince genel ve özel af ilanına karar vermek.
    Yasama organı ne iş yapar?
    Yasama organı kimlerden oluşur?
    Yasama organı, tek meclisli ülkelerde seçimle halk tarafından seçilen milletvekillerinden oluşur. Yasama organının diğer üyeleri arasında parlamento üyeleri ve milletvekilleri de yer alır.
    Yasama organı kimlerden oluşur?
    Yargı yürütme ve yasama neden ayrıdır?
    Yargı, yürütme ve yasama güçlerinin ayrı olmasının nedeni, kuvvetler ayrılığı ilkesi olarak adlandırılan devlet yönetim modelidir. Bu ilkenin amacı, bireyin hak ve özgürlüklerini devletin üstün otoritesi karşısında koruyabilmek ve devlet otoritesinin kötüye kullanılmasını engellemektir.
    Yargı yürütme ve yasama neden ayrıdır?
    Yasama yetkisi kime aittir?
    Yasama yetkisi, Türkiye'de Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne aittir ve bu yetki devredilemez.
    Yasama yetkisi kime aittir?