• Buradasın

    TEM tutuklama kararı nasıl verilir?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Tutuklama kararı, Türk Ceza Kanunu ve Ceza Muhakemesi Kanunu'na göre, belirli koşulların varlığı halinde sadece hâkim tarafından verilebilir 12.
    Tutuklama kararının verilmesi için gerekli şartlar:
    1. Kuvvetli suç şüphesinin varlığı: Elde edilen delillerin değerlendirilmesiyle birlikte, şüpheli veya sanığın mahkûm olmasının kuvvetle muhtemel olması 23.
    2. Tutuklama nedeninin bulunması: Şüphelinin kaçma şüphesi, delilleri karartma veya tanıklara baskı yapma gibi nedenler 13.
    3. Ölçülülük ilkesi: Tutuklama tedbirinin, işin önemi ve beklenen ceza veya güvenlik tedbiriyle orantılı olması 3.
    Süreç: Soruşturma evresinde tutuklama kararı, Cumhuriyet savcısının istemi üzerine sulh ceza hâkimi tarafından; kovuşturma evresinde ise mahkeme tarafından verilir 24. Tutuklama kararı, yazılı ve gerekçeli şekilde düzenlenmeli ve şüpheli veya sanığa sözlü olarak bildirilmelidir 34.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:
  • Konuyla ilgili materyaller

    Tutuklama gözden geçirme kaç gün içinde yapılır?
    Tutuklamanın gözden geçirilmesi, en geç 30 günde bir Sulh Ceza Hakimliği tarafından yapılır.
    Tutuklama gözden geçirme kaç gün içinde yapılır?
    Tutuklama kararı kim verir?
    Tutuklama kararını yalnızca hâkim verebilir.
    Tutuklama kararı kim verir?
    Tutuklama kararına itiraz kaç günde sonuçlanır?
    Tutuklama kararına itirazın sonuçlanma süresi, itiraz dilekçesi alındıktan sonra 3 gündür.
    Tutuklama kararına itiraz kaç günde sonuçlanır?
    Hükmen tutuklama hangi hallerde yapılır?
    Hükmen tutuklama, aşağıdaki hallerde yapılabilir: 1. Kuvvetli suç şüphesinin varlığı. 2. Kaçma şüphesinin olması. 3. Delil karartma şüphesinin bulunması. 4. Tanık, mağdur veya başkaları üzerinde baskı kurma şüphesinin olması. 5. Adli kontrol tedbirlerinin yetersiz kalması. Tutuklama kararı sadece hakim tarafından verilebilir.
    Hükmen tutuklama hangi hallerde yapılır?
    Tutuklama kararı yakınlara nasıl bildirilir?
    Tutuklama kararı, tutuklunun bir yakınına veya belirlediği bir kişiye, hâkimin kararıyla gecikmeksizin bildirilir. Ayrıca, soruşturmanın amacını tehlikeye düşürmeyecek şekilde tutuklunun kendisini bizzat bildirme hakkı da vardır. Eğer şüpheli yabancı uyrukluysa, tutuklandığına dair bilgi, yazılı olarak itiraz etmemesi durumunda, vatandaşı olduğu devletin konsolosluğuna bildirilir.
    Tutuklama kararı yakınlara nasıl bildirilir?
    Tutuklama kararı ile kelepçe aynı şey mi?
    Tutuklama kararı ve kelepçe farklı kavramlardır. Tutuklama kararı, bir kişinin suç işlediğine dair kuvvetli şüphe ve belirli koşulların varlığı halinde, hakim tarafından verilen bir koruma tedbiridir. Kelepçe takma, ise yakalanan veya tutuklanan kişilerin kaçma riski veya kendileri ya da başkaları için fiziksel bir tehlike oluşturma durumunda, zorunluluk hali olarak uygulanan bir tedbirdir.
    Tutuklama kararı ile kelepçe aynı şey mi?
    Tutuklama kararı kesinleşince ne olur?
    Tutuklama kararı kesinleşince, kişi doğrudan adliyeden cezaevine nakledilir. Diğer sonuçlar ise şunlardır: - Ceza miktarı: Tutuksuz yargılama neticesinde yerel mahkemece ceza verildiğinde, verilen cezanın miktarına göre hüküm ile sanığın tutuklanmasına da karar verilebilir. - İnfaz aşaması: Ceza kesinleştikten sonra infaz aşamasına geçilir ve tutuklu kalınan süre mahsup edilir. - İtiraz hakkı: Tutuklama kararına karşı itiraz edilebilir ve bu itiraz, genellikle sanığın avukatı tarafından yapılır.
    Tutuklama kararı kesinleşince ne olur?