• Buradasın

    Tek pay sahipli AŞ ne kadar devam edebilir?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Tek pay sahipli anonim şirket (AŞ), süresiz olarak devam edebilir. 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'na göre, anonim şirketlerin tek pay sahipli olarak kurulabilmesi ve faaliyetine devam edebilmesi mümkündür 12.
    Ancak, pay sahibi sayısının bire düşmesi durumunda, bu durumun yedi gün içinde yönetim kuruluna yazılı olarak bildirilmesi ve şirketin tek pay sahipli bir AŞ olduğunun tescil ve ilan ettirilmesi gerekmektedir 24.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Pay devri sonrası sorumluluk kime ait?

    Pay devri sonrası sorumluluk, hem payı devreden hem de devralan kişiye aittir. Buna göre, limited şirkette pay devri yapıldığında: - Payı devreden kişi, ortak olduğu döneme ilişkin kamu borçlarından ve payı devrettiği tarihe kadar doğan borçlardan sorumlu olmaya devam eder. - Payı devralan kişi, hem devir öncesine hem de devir sonrasına ait kamu borçlarından sorumlu olur. Bu sorumluluk, pay devrinin noter onaylı yazılı sözleşme ile ve genel kurul onayıyla gerçekleştirilmesi durumunda doğar.

    Pay senedi nedir?

    Pay senedi, bir şirketin sermayesini temsil eden ve sahibine şirket üzerinde mülkiyet hakları veren finansal belgedir. Diğer tanımları: - Hisse senedi: Ortaklarına sermaye paylarını belgelendirmek için verilen ve sahibine şirketin yıllık kârından pay alma (temettü) hakkı verir. - Anonim şirket hissesi: Şirketin anaparasının eş değer parçalarından biridir ve bu hisselerin sahibi şirketin hissedarıdır.

    Tek ortaklı AŞ nasıl devam eder?

    Tek ortaklı anonim şirket (AŞ), aşağıdaki şekilde devam eder: 1. Ortak sayısının bire düşmesi: Birden fazla ortağı olan anonim şirketler, payların tek ortakta toplanması ve ortak sayısının bire düşmesi durumunda tek ortaklı yapıya dönüşebilir. 2. Yönetim kuruluna bildirim: Ortak sayısının bire düştüğü tarihten itibaren yedi gün içinde durum yönetim kuruluna yazılı olarak bildirilmelidir. 3. Tescil ve ilan: Yönetim kurulu, bu bildirimi aldıktan sonra yedi gün içinde şirketin tek pay sahipli bir AŞ olduğunu tescil ve ilan ettirmelidir. 4. Genel kurul toplantıları: Tek pay sahibi, genel kurulun tüm yetkilerini kullanabilir ve kararları yazılı olarak alabilir. Ayrıca, tek ortaklı AŞ'nin, kendi payını iktisap etmesi ve ettirmesi yasaktır.

    Tek pay sahipliği kararı nasıl alınır?

    Tek pay sahipliği kararı almak için anonim şirketlerde aşağıdaki adımlar izlenmelidir: 1. Dilekçe Hazırlama: Şirket kaşesi ile yetkili kişi tarafından imzalanmalı ve vekaleten imzalanmışsa vekaletin aslı veya onaylı sureti eklenmelidir. 2. Yönetim Kurulu Kararı: Noter onaylı olarak hazırlanmalı ve kararda şirketin tek pay sahibine düştüğü, tek pay sahibinin adı, soyadı, yerleşim yeri, vatandaşlığı, TC Kimlik Numarası veya yabancı uyruklu ise vergi numarası belirtilmelidir. 3. Pay Defterinin İbrazı: Pay geçişinin işlendiği pay defterinin ilgili sayfalarının örneği de ilgili makama ibraz edilmelidir. Bu işlemler tamamlandıktan sonra, ticaret sicil müdürlüğüne başvurularak tek pay sahipliği tescili gerçekleştirilir.