• Buradasın

    TCK madde 37 müşterek faillik nedir?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    TCK madde 37'de düzenlenen müşterek faillik, suçun kanuni tanımında yer alan fiili birlikte gerçekleştiren kişilerden her birinin fail olarak sorumlu tutulmasıdır 13.
    Bu duruma örnek olarak, bir kişiyi öldürmek için anlaşan beş kişinin, aynı anda mağdura ateş etmesi verilebilir 4. Bu durumda, her bir suç ortağı, suçun işlenişi üzerinde ortak bir hakimiyet kurduğu için müşterek fail olarak sorumlu tutulacaktır 4.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    5237 sayılı TCK nedir?

    5237 sayılı Türk Ceza Kanunu (TCK), 26 Eylül 2004 tarihinde kabul edilen ve suçların, cezaların ve güvenlik tedbirlerinin türlerini düzenleyen bir kanundur. Başlıca amaçları: - Kişi hak ve özgürlüklerini korumak. - Kamu düzen ve güvenliğini sağlamak. - Hukuk devletini korumak. - Toplum barışını sağlamak. Kanunda yer alan bazı önemli maddeler: - Suçta ve cezada kanunîlik ilkesi: Kanunun açıkça suç saymadığı bir fiil için ceza verilemez. - Taksir: Dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırılık sonucu işlenen fiiller cezalandırılır. - Adalet ve kanun önünde eşitlik ilkesi: Kişiler arasında ayrım yapılamaz ve hiçbir kimseye ayrıcalık tanınamaz. - Örgüt kurma ve yönetme: Suç işlemek maksadıyla örgüt kuran veya yöneten kişi cezalandırılır.

    TCK madde 38 yardım etme nedir?

    Türk Ceza Kanunu (TCK) madde 38'de geçen "yardım etme" kavramı, bir kişinin başkasının suç işlemesine katkıda bulunması durumunu ifade eder. Bu maddeye göre, yardım etme halleri şunlardır: 1. Suç işlemeye teşvik etmek veya suç işleme kararını kuvvetlendirmek. 2. Suçun nasıl işleneceği hususunda yol göstermek veya fiilin işlenmesinde kullanılan araçları sağlamak. 3. Suçun işlenmesinden önce veya işlenmesi sırasında yardımda bulunarak icrasını kolaylaştırmak. Yardım eden kişiye, işlenen suçun ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını gerektirmesi halinde onbeş yıldan yirmi yıla, müebbet hapis cezasını gerektirmesi halinde ise on yıldan onbeş yıla kadar hapis cezası verilir.

    TCK'nın 37 maddesi hangi suçlara uygulanır?

    TCK'nın 37. maddesi, suça iştirak halinde işlenen suçlara uygulanır. Bu maddeye göre: 1. Müşterek faillik: Birden fazla kişi, suçun işlenmesi için gerekli olan eylemi birlikte gerçekleştirdiğinde, her biri fail olarak sorumlu tutulur. 2. Dolaylı faillik: Kişi, bir başkasını araç olarak kullanarak suç işlediğinde, dolaylı fail olarak cezalandırılır. Bu madde, kasten işlenen suçlar için geçerlidir, taksirle işlenen suçlara iştirak mümkün değildir.

    TCK 37 nedir?

    TCK 37 maddesi, Türk Ceza Kanunu'nda "Faillik" başlığını taşır ve iki ana unsuru içerir: 1. Müşterek Faillik: Suçun kanuni tanımında yer alan fiili birlikte gerçekleştiren kişilerden her biri, fail olarak sorumlu olur. 2. Dolaylı Faillik: Suçun işlenmesinde bir başkasını araç olarak kullanan kişi de fail olarak sorumlu tutulur.