• Buradasın

    TCK 60 maddesi nedir?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    TCK Madde 60, tüzel kişiler hakkında güvenlik tedbirlerini düzenler 13. Bu maddeye göre:
    1. Faaliyet izninin iptali: Bir kamu kurumunun verdiği izne dayalı olarak faaliyette bulunan özel hukuk tüzel kişisinin organ veya temsilcilerinin iştirakiyle ve bu iznin verdiği yetkinin kötüye kullanılması suretiyle tüzel kişi yararına işlenen kasıtlı suçlardan mahkumiyet halinde, iznin iptaline karar verilir 14.
    2. Müsadere: Yararına işlenen suçlarda özel hukuk tüzel kişileri hakkında da müsadere hükümleri uygulanır 14.
    3. Orantılılık ilkesi: İşlenen fiile nazaran daha ağır sonuçlar ortaya çıkarabileceği durumlarda, hakim bu tedbirlere hükmetmeyebilir 14.
    4. Kanunun belirttiği haller: Bu madde hükümleri, kanunun ayrıca belirttiği hallerde uygulanır 4.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    5237 sayılı TCK nedir?

    5237 sayılı Türk Ceza Kanunu (TCK), 26 Eylül 2004 tarihinde kabul edilen ve suçların, cezaların ve güvenlik tedbirlerinin türlerini düzenleyen bir kanundur. Başlıca amaçları: - Kişi hak ve özgürlüklerini korumak. - Kamu düzen ve güvenliğini sağlamak. - Hukuk devletini korumak. - Toplum barışını sağlamak. Kanunda yer alan bazı önemli maddeler: - Suçta ve cezada kanunîlik ilkesi: Kanunun açıkça suç saymadığı bir fiil için ceza verilemez. - Taksir: Dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırılık sonucu işlenen fiiller cezalandırılır. - Adalet ve kanun önünde eşitlik ilkesi: Kişiler arasında ayrım yapılamaz ve hiçbir kimseye ayrıcalık tanınamaz. - Örgüt kurma ve yönetme: Suç işlemek maksadıyla örgüt kuran veya yöneten kişi cezalandırılır.

    TCK 61 nedir?

    TCK 61, Türk Ceza Kanunu'nun "Cezanın Belirlenmesi ve Bireyselleştirilmesi" başlıklı maddesidir. Bu madde, hakimin, suçun niteliği, failin durumu ve diğer yasal unsurlar çerçevesinde adil bir ceza belirlemesini ifade eder. Cezanın belirlenmesinde dikkate alınan bazı kriterler şunlardır: - Suçun işleniş biçimi; - Suçun işlenmesinde kullanılan araçlar; - Suçun işlendiği zaman ve yer; - Meydana gelen zarar veya tehlikenin ağırlığı; - Failin kast veya taksire dayalı kusurunun ağırlığı; - Failin güttüğü amaç ve saik.