• Buradasın

    TCK 53 ve 59 maddeleri birlikte uygulanır mı?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    TCK 53 ve 59 maddeleri birlikte uygulanabilir.
    TCK madde 53, kasten işlenen bir suç neticesinde mahkemece sanığa hapis cezası verilmesi halinde, bu cezanın yanı sıra kişinin belirli hakları kullanmaktan yoksun bırakılmasını öngörür 35.
    TCK madde 59 ise işlediği suç nedeniyle hapis cezasına mahkum edilen yabancının, koşullu salıverildikten sonra durumunun sınır dışı işlemleriyle ilgili olarak değerlendirilmek üzere derhal İçişleri Bakanlığına bildirilmesini düzenler 14.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:
  • Konuyla ilgili materyaller

    TCK 53 hangi haklardan yoksun bırakılma?
    Türk Ceza Kanunu (TCK) 53. maddesi uyarınca, kasten işlenen bir suçtan dolayı hapis cezasına mahkum edilen kişi, aşağıdaki haklardan yoksun bırakılır: 1. Sürekli, süreli veya geçici bir kamu görevinin üstlenilmesinden yoksun bırakılır. 2. Seçme ve seçilme ehliyetinden yoksun bırakılır. 3. Velayet hakkından ve vesayet veya kayyımlığa ait bir hizmette bulunmaktan yoksun bırakılır. 4. Vakıf, dernek, sendika, şirket, kooperatif ve siyasi parti gibi tüzel kişiliklerde yönetici yahut denetçisi olma hakkından yoksun bırakılır. 5. Bir kamu kurumunun veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşunun iznine tabi bir meslek veya sanatı, kendi sorumluluğu altında serbest meslek erbabı veya tacir olarak icra etmekten yoksun bırakılır. Taksirli suçlardan dolayı hak yoksunluğu ise istisnai durumlarda ve belirli meslek veya sanatların gerektirdiği dikkat ve özene aykırılık ile işlenen suçlar için geçerlidir.
    TCK 53 hangi haklardan yoksun bırakılma?
    5237 sayılı TCK 54 ve 53 maddeleri nedir?
    5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 54. ve 53. maddeleri aşağıdaki şekildedir: Madde 54: Eşya Müsaderesi: 1. Kasten bir suçun işlenmesinde kullanılan veya suçun işlenmesine tahsis edilen ya da suçtan meydana gelen eşyanın müsaderesine hükmolunur. 2. Birinci fıkra kapsamına giren eşyanın, ortadan kaldırılması, elden çıkarılması, tüketilmesi veya müsaderesinin başka bir surette imkânsız kılınması hâlinde; bu eşyanın değeri kadar para tutarının müsaderesine karar verilir. 3. Suçta kullanılan eşyanın müsadere edilmesinin işlenen suça nazaran daha ağır sonuçlar doğuracağı ve bu nedenle hakkaniyete aykırı olacağı anlaşıldığında, müsaderesine hükmedilmeyebilir. 4. Üretimi, bulundurulması, kullanılması, taşınması, alım ve satımı suç oluşturan eşya, müsadere edilir. 5. Bir şeyin sadece bazı kısımlarının müsaderesi gerektiğinde, tümüne zarar verilmeksizin bu kısmı ayırmak olanaklı ise, sadece bu kısmın müsaderesine karar verilir. Madde 53: Belli Hakları Kullanmaktan Yoksun Bırakılma: 1. Kişi, kasten işlemiş olduğu suçtan dolayı hapis cezasına mahkûmiyetin kanuni sonucu olarak; Sürekli, süreli veya geçici bir kamu görevinin üstlenilmesinden; Seçme ve seçilme ehliyetinden ve diğer siyasî hakları kullanmaktan; Velayet hakkından; vesayet veya kayyımlığa ait bir hizmette bulunmaktan; Vakıf, dernek, sendika, şirket, kooperatif ve siyasî parti tüzel kişiliklerinin yöneticisi veya denetçisi olmaktan; Bir kamu kurumunun veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşunun iznine tâbi bir meslek veya sanatı, kendi sorumluluğu altında serbest meslek erbabı veya tacir olarak icra etmekten, yoksun bırakılır. 2. Kişi, işlemiş bulunduğu suç dolayısıyla mahkûm olduğu hapis cezasının infazı tamamlanıncaya kadar bu hakları kullanamaz.
    5237 sayılı TCK 54 ve 53 maddeleri nedir?
    TCK 53 maddesi cezası kaç yıl?
    TCK 53 maddesi cezası, kişinin kasten işlediği bir suç sonucunda hapis cezasına mahkûm edilmesi durumunda, hapis cezasının infazı tamamlanıncaya kadar belirli hakları kullanmaktan yoksun bırakılmasını öngörür. Bu nedenle, cezanın süresi hapis cezasının süresine bağlıdır.
    TCK 53 maddesi cezası kaç yıl?
    TCK madde 53 erteleme halinde uygulanır mı?
    Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 53. maddesi, erteleme halinde de uygulanır. Ancak, kısa süreli hapis cezası ertelenmiş olan kişiler hakkında bu maddenin hükümleri uygulanmaz.
    TCK madde 53 erteleme halinde uygulanır mı?
    5237 sayılı TCK 51 ve 53 maddeleri nelerdir?
    5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 51. ve 53. maddeleri şunlardır: 51. Madde: Hapis Cezasının Ertelenmesi: 1. İşlediği suçtan dolayı iki yıl veya daha az süreyle hapis cezasına mahkûm edilen kişinin cezası ertelenebilir. 2. Erteleme kararının verilebilmesi için kişinin daha önce kasıtlı bir suçtan dolayı üç aydan fazla hapis cezasına mahkûm edilmemiş olması ve suçu işledikten sonra yargılama sürecinde gösterdiği pişmanlık dolayısıyla tekrar suç işlemeyeceği konusunda mahkemede bir kanaatin oluşması gerekir. 3. Cezanın ertelenmesi, mağdurun veya kamunun uğradığı zararın tamamen giderilmesi koşuluna bağlı tutulabilir. 4. Cezası ertelenen hükümlü hakkında, bir yıldan az, üç yıldan fazla olmamak üzere, bir denetim süresi belirlenir. 53. Madde: Belli Hakları Kullanmaktan Yoksun Bırakılma: 1. Kişi, kasten işlemiş olduğu suçtan dolayı hapis cezasına mahkûmiyetin kanuni sonucu olarak; Sürekli, süreli veya geçici bir kamu görevinin üstlenilmesinden yoksun bırakılır. Seçme ve seçilme ehliyetinden ve diğer siyasi hakları kullanmaktan yoksun bırakılır. Velayet, vesayet veya kayyımlığa ait bir hizmette bulunmaktan yoksun bırakılır. 2. Kişi, işlemiş bulunduğu suç dolayısıyla mahkûm olduğu hapis cezasının infazı tamamlanıncaya kadar bu hakları kullanamaz.
    5237 sayılı TCK 51 ve 53 maddeleri nelerdir?
    53 madde cezası hangi kanunda?
    53. madde cezası, Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 53. maddesinde düzenlenmiştir.
    53 madde cezası hangi kanunda?
    TCK'nın 53. maddesi hangi suçlarda uygulanır?
    Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 53. maddesi, kasten işlenen suçlar sonucunda hapis cezasına çarptırılan kişilere uygulanır. Bu madde kapsamında aşağıdaki haklardan yoksun bırakma kararları verilebilir: - Sürekli, süreli veya geçici bir kamu görevinin üstlenilmesinden yoksun bırakılma; - Seçme ve seçilme ehliyetinden ve diğer siyasi hakları kullanmaktan yoksun bırakılma; - Velayet, vesayet veya kayyımlığa ait bir hizmette bulunmaktan yoksun bırakılma; - Vakıf, dernek, sendika, şirket, kooperatif ve siyasi parti tüzel kişiliklerinin yöneticisi veya denetçisi olmaktan yoksun bırakılma; - Bir meslek veya sanatı kendi sorumluluğu altında serbest meslek erbabı veya tacir olarak icra etmekten yoksun bırakılma. Hak yoksunluğu, hapis cezasının infazı tamamlanıncaya kadar devam eder.
    TCK'nın 53. maddesi hangi suçlarda uygulanır?