• Buradasın

    TBK'nın 149 ve 154 maddeleri birlikte nasıl uygulanır?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    TBK'nın 149 ve 154 maddeleri birlikte şu şekilde uygulanır:
    TBK'nın 149. maddesi, zamanaşımının başlangıcını düzenler ve alacağın muaccel olmasıyla zamanaşımının işlemeye başlayacağını belirtir 14.
    TBK'nın 154. maddesi ise zamanaşımının kesilmesini düzenler ve aşağıdaki durumlarda zamanaşımının kesileceğini öngörür:
    1. Borçlu borcu ikrar etmişse, özellikle faiz ödemiş veya kısmen ifada bulunmuşsa ya da rehin vermiş veya kefil göstermişse 23.
    2. Alacaklı, dava veya def'i yoluyla mahkemeye veya hakeme başvurmuşsa, icra takibinde bulunmuşsa ya da iflas masasına başvurmuşsa 23.
    Bu nedenle, zamanaşımı hem alacağın muaccel olmasıyla işlemeye başlar hem de belirli eylemler gerçekleştiğinde kesilir ve yeni bir zamanaşımı süresi işlemeye başlar 2.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    6098 sayılı kanun nedir?

    6098 sayılı kanun, Türk Borçlar Kanunu'dur.

    Zamanaşımı TBK 149 ve 156'ya göre nasıl kesilir?

    Türk Borçlar Kanunu (TBK) 149 ve 156. maddelere göre zamanaşımı şu şekilde kesilir: TBK 149. madde: Zamanaşımı, alacağın muaccel olmasıyla işlemeye başlar. TBK 156. madde: Zamanaşımının kesilmesiyle, yeni bir süre işlemeye başlar.

    TBK 154 nedir?

    TBK 154, Türk Borçlar Kanunu'nun 154. maddesi anlamına gelir ve bu madde zamanaşımının kesilmesi ile ilgilidir. Maddede belirtilen kesilme sebepleri şunlardır: 1. Borçlu tarafından borcun ikrar edilmesi, özellikle faiz ödenmesi veya kısmen ifada bulunulması, rehin verilmesi veya kefil gösterilmesi. 2. Alacaklı tarafından mahkemeye veya hakeme başvurulması, icra takibinde bulunulması veya iflas masasına başvurulması.

    149 madde nedir?

    Türk Ceza Kanunu'nun 149. maddesi, nitelikli yağma suçunu düzenler. Bu maddeye göre, yağma suçunun aşağıdaki hallerden biriyle işlenmesi durumunda, fail hakkında on yıldan onbeş yıla kadar hapis cezası uygulanır: 1. Silahla işlenmesi. 2. Kişinin kendisini tanınmayacak bir hale koyması suretiyle işlenmesi. 3. Birden fazla kişi tarafından birlikte işlenmesi. 4. Gece vakti işlenmesi. 5. Beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı işlenmesi. 6. Var olan veya var sayılan suç örgütlerinin oluşturdukları korkutucu güçten yararlanılarak işlenmesi. 7. Suç örgütüne yarar sağlamak maksadıyla işlenmesi. Ayrıca, yağma suçu sırasında kasten yaralama suçunun gerçekleşmesi durumunda, ayrıca bu suça ilişkin hükümler de uygulanır.