• Buradasın

    Sigorta tahkim başvurusu nasıl yapılır?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Sigorta tahkim başvurusu yapmak için aşağıdaki adımları izlemek gerekmektedir:
    1. Sigorta Şirketine Başvuru: Sigorta ettiren, sigortadan menfaat sağlayan kişi veya sigorta kuruluşu arasında bir ihtilaf söz konusu ise, öncelikle sigorta şirketine yazılı olarak başvurulmalıdır 12. Şirket, bu başvuruyu aldıktan sonra 15 gün içinde yanıt vermelidir 3.
    2. Sigorta Tahkim Komisyonuna Başvuru: Sigorta şirketi başvuruyu reddederse veya 15 gün içinde cevap vermezse, Sigorta Tahkim Komisyonu'na başvurulabilir 12. Başvuru, komisyonun internet sitesi üzerinden online olarak veya posta yoluyla yapılabilir 4.
    3. Gerekli Belgeler: Başvuru formunda, uyuşmazlığın hangi poliçeden kaynaklandığı, tazminat miktarı ve diğer ilgili bilgiler yer almalıdır 14. Ayrıca, sigorta sözleşmesi, sigorta şirketiyle yapılan yazışmalar ve ödeme dekontları gibi belgeler de eklenmelidir 4.
    4. Başvuru Ücreti: Başvuru sırasında uyuşmazlık miktarına göre belirlenen başvuru ücretini ödemek gerekmektedir 25.
    Sigorta tahkim komisyonu kararları ilam hükmünde olup, ilamlı icra yoluyla tahsil edilebilir 1.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:
  • Konuyla ilgili materyaller

    Sigorta Tahkime başvuru kaç günde sonuçlanır?

    Sigorta Tahkim Komisyonu'nun başvuruları sonuçlandırma süresi yasal olarak 4 aydır.

    Tahkim başvurusu hangi kuruma yapılır?

    Tahkim başvurusu, Sigorta Tahkim Komisyonu'na yapılır.

    Sigorta tahkim kararına itiraz nasıl yapılır?

    Sigorta tahkim kararına itiraz etmek için aşağıdaki adımlar izlenmelidir: 1. Başvuru Formu Doldurma: Sigorta Tahkim Komisyonu'nun internet sitesinden temin edilebilecek itiraz başvuru formunun doldurulması gerekmektedir. 2. Gerekli Ücretlerin Yatırılması: İtiraz başvuru ve tebligat ücretinin Komisyonun banka hesabına yatırılması ve dekontun itiraz başvuru formu ile birlikte sunulması zorunludur. 3. Islak İmzalı Başvuru: İtiraz başvuru formunun ıslak imzalı olarak ve itiraz ücretinin ödendiğini gösteren dekont sureti ile birlikte 10 günlük itiraz süresi içinde Komisyona ulaştırılması gerekmektedir. İtiraz süresi, hakem kararının ilgiliye bildiriminden itibaren en geç 10 gündür ve bu süre içinde yapılmayan itirazlar değerlendirmeye alınmaz. İtirazın hukuki etkisi, süresi içinde ve usulüne uygun şekilde yapılması durumunda hakem kararının kesinleşmesini önler ve kararın icrasını durdurur.

    Sigorta tahkim komisyonu kararı kesin mi?

    Sigorta Tahkim Komisyonu kararları kesin değildir, ancak bağlayıcıdır. Kararın kesinleşmesi için tarafların yasal süre boyunca itiraz etmemeleri gerekmektedir. Eğer tahkim komisyonu sigortalı lehine karar verirse ve 10 gün boyunca sigorta şirketinden itiraz gelmezse, sigorta yapan firma en kısa sürede söz konusu ödemeyi gerçekleştirmekle yükümlüdür.

    Sigorta Tahkime dilekçe ile başvurulur mu?

    Evet, sigorta tahkimine dilekçe ile başvurulabilir. Başvuru, Sigorta Tahkim Komisyonu'nun internet sitesinde bulunan başvuru formu doldurularak ve gerekli belgelerle birlikte yapılır. Başvuru dilekçesinde olayın ve taleplerin hukuki dayanaklarının belirtildiği bir dilekçe, sigorta şirketi ile imzalanan sigorta sözleşmesi (poliçesi) ve talebe ilişkin diğer belgeler yer almalıdır.

    Sigorta Tahki̇m Kom. hangi davalara bakar?

    Sigorta Tahkim Komisyonu, sigorta sözleşmelerinden kaynaklanan aşağıdaki davalara bakar: Poliçe Şartları ve Kapsamı: Sigorta poliçesinin kapsamıyla ilgili anlaşmazlıklar. Tazminat Talepleri: Sigortalının tazminat taleplerinin reddedilmesi veya düşük ödenmesi durumları. Prim Ödemeleri: Prim ödemeleriyle ilgili sorunlar. Kasko ve Hayat Sigortası Uyuşmazlıkları: Kasko ve hayat sigortası kaynaklı uyuşmazlıklar. Trafik Kazaları: Trafik kazalarından kaynaklanan maddi ve manevi tazminat alacakları. Komisyona başvurabilmek için uyuşmazlığın mahkemeye taşınmamış olması ve daha önce sigorta şirketine yapılan başvurunun sonuçsuz kalmış olması gerekmektedir.

    Sigorta tahkim hakeme ara karar talebi nedir?

    Sigorta tahkim hakemine ara karar talebi, sigorta tahkim komisyonunda görülen bir uyuşmazlıkta, hakemlerin dosyayı incelemek ve kendi kararlarını vermek için 4 aylık süre içinde ara değerlendirme yapması anlamına gelir. Bu süreçte hakemler, gerekli görürlerse duruşma yapabilir veya bilirkişi incelemesi isteyebilirler.