• Buradasın

    Nakit fiş kesmeyen nereye şikayet edilir?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Nakit fiş kesmeyen işletmeler, aşağıdaki kanallardan şikayet edilebilir:
    • Vergi dairesi 13. Bağlı bulunulan vergi dairesine giderek şikayet dilekçesi yazılabilir 13.
    • Vergi İletişim Merkezi (VİM) 12. 189 numaralı telefon aranarak şikayet iletilebilir 12.
    • Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) internet sitesi 24. gib.gov.tr adresindeki "Vergi Kaybı ve Kaçakçılığı İhbarı Bildirim Servisi" kullanılabilir 24.
    • Dijital Vergi Dairesi 24. dijital.gib.gov.tr üzerinden ihbar yapılabilir 24.
    • GİB Mobil 24. GİB'in mobil uygulaması üzerinden şikayet oluşturulabilir 24.
    • BİP Vergi İhbarı Servisi 24. BİP uygulaması üzerinden vergi ihbarı yapılabilir 24.
    • X ve Instagram ihbar hesapları 24. "gibihbar" üzerinden direkt mesaj (DM) yoluyla şikayet iletilebilir 24.
    • WhatsApp ihbar hattı 24. 0552 189 0 189 numaralı hat üzerinden ihbar yapılabilir 24.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Pazar esnafı fiş kesmek zorunda mı?

    Evet, pazar esnafı, satış yaptığı durumlarda fiş kesmek zorundadır. 2024 yılı itibarıyla, satılan malın veya verilen hizmetin bedeli 6.900 TL'yi aştığında, fatura veya yazarkasa fişi düzenlenmesi zorunludur.

    İş yeri sahibi makbuz kesmek zorunda mı?

    Evet, iş yeri sahibi makbuz kesmek zorundadır. Ticari işletmeler, mal veya hizmet satışı gerçekleştirdiklerinde tahsilat makbuzu düzenlemek zorundadırlar.

    İş yerinde makbuz kesilmezse ne olur?

    İş yerinde makbuz kesilmezse, vergi denetiminde kişi için olumsuz sonuçlar doğurabilir ve aşağıdaki yaptırımlarla karşılaşılabilir: Özel usulsüzlük cezası: 2024 yılı için 3.400 TL'den aşağı olmamak kaydıyla, düzenlenmeyen veya eksik düzenlenen makbuz tutarının %10'u oranında özel usulsüzlük cezası kesilir. Vergi kaybı: Makbuz düzenlenmediğinde, gelir vergisi ve KDV matrahlarına intikal ettirilmemesi sonucu bir vergi kaybı ortaya çıkar ve bu durumda vergi ziyaı cezası uygulanır. Gecikme faizi: Zamanında tahakkuk ettirilmeyen vergi aslı üzerinden gecikme faizi hesaplanır. Usulsüzlük cezası: Makbuzun geç düzenlenmesi durumunda, ikinci derece usulsüzlük cezası uygulanır. Ayrıca, muhasebe kayıtlarında tutarsızlıklar oluşabilir ve iş ilişkilerinde güven sorunları yaşanabilir. Serbest meslek makbuzu düzenlenmemesi durumunda, vergi daireleri tarafından yapılan denetimlerde tespit edilen eksik veya hiç kesilmemiş makbuzlar için ciddi para cezaları uygulanabilir.

    Akaryakıt istasyonları fiş kesmezse ne olur?

    Akaryakıt istasyonlarının fiş kesmemesi durumunda, vergi kaçırma ve kanunsuzluk gibi durumlar söz konusu olabilir. Fiş kesmeyen işletmeler, aşağıdaki şekillerde şikayet edilebilir: Bağlı bulunulan vergi dairesine şikayet dilekçesi verilerek; Maliye Bakanlığı'nın 189 numaralı telefonu aranarak. Ayrıca, 2025 yılında fatura, gider pusulası, müstahsil makbuzu, serbest meslek makbuzu gibi belgelerin verilmemesi veya alınmaması durumunda özel usulsüzlük cezaları uygulanmaktadır.

    Fiş ve fatura almamak suç mu?

    Evet, fiş ve fatura almamak suç teşkil eder. Vergi Usul Kanunu'na göre, makbuz, fatura ve serbest meslek makbuzu gibi belgelerin ibraz edilmemesi veya alınmaması durumunda, her bir tespit için alıcı ve satıcıya vergi cezası uygulanır.