• Buradasın

    Mahkemeden görüntü talep edilebilir mi?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Mahkemeden görüntü talep edilebilir, ancak bu görüntülerin delil olarak kullanılabilmesi için belirli şartlar gerekmektedir.
    İzinsiz olarak kaydedilmiş görüntüler, genel olarak hukuka aykırı delil olarak kabul edilir ve mahkemede kullanılamaz 12. Ancak, kişinin kendisini veya ailesini tehdit altında hissetmesi ve bu durumu önlemek için kayıt yapması gibi istisnai durumlarda, izinsiz kayıtlar mahkemede delil olarak değerlendirilebilir 12.
    Güvenlik kamerası görüntüleri gibi kamuya açık alanlarda kaydedilmiş görüntüler, mahkeme tarafından delil olarak kabul edilebilir ve bu tür görüntülerin talep edilmesi için sulh ceza mahkemelerine başvuru yapılabilir 4.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Delil tespiti için görüntü talebi nasıl yapılır?

    Delil tespiti için görüntü talebi, delil tespiti dilekçesi ile mahkemeye yapılır. Bu dilekçede aşağıdaki bilgiler yer almalıdır: 1. Tespiti istenen vakıa: Görüntülerin neden tespit edilmek istendiği açıklanmalıdır. 2. Görüntülerin kaybolma veya elde edilmesinde zorluk yaşama sebepleri: Görüntülerin hemen tespit edilmemesi durumunda kaybolma veya ispatının zorlaşacağı belirtilmelidir. 3. Görüntülerin sahibi kişinin adı, soyadı ve adresi: Aleyhine delil tespiti istenen kişinin bilgileri verilmelidir. Dilekçe ile birlikte başvurma harcı ve karar harcı peşin olarak ödenir ve mahkeme tarafından belirlenen giderler de avans olarak yatırılmalıdır.

    Davada video görüntüsü nasıl alınır?

    Davada video görüntüsü, aşağıdaki yöntemlerle alınabilir: 1. Güvenlik Kameraları: Kamusal alanlarda ve iş yerlerinde güvenlik kameraları tarafından kaydedilen görüntüler delil olarak kullanılabilir. 2. Cep Telefonları ve Araç Kameraları: Olay gören kişiler tarafından cep telefonu veya araç kameralarıyla çekilen videolar mahkemeye sunulabilir. 3. Ekran Görüntüsü Alma Programları: Bilgisayar veya mobil cihazlarda ekran görüntüsü alma programları kullanılarak ekran kayıtları yapılabilir. Ancak, ekran görüntülerinin delil olarak kabul edilebilmesi için bazı şartların sağlanması gereklidir: - Görüntüler, hukuka uygun bir şekilde elde edilmiş olmalıdır. - Mahkemede, görüntülerin sunulduğu cihazın kayıtlarıyla karşılaştırılması yapılmalıdır. - Görüntülerin üzerinde oynama yapılmamış olması önemlidir.

    Mahkeme sorgulama nasıl yapılır?

    Mahkeme sorgulama işlemleri iki farklı platform üzerinden yapılabilir: E-Devlet Kapısı ve UYAP Vatandaş Portalı. E-Devlet Kapısı ile mahkeme sorgulama: 1. www.turkiye.gov.tr adresine giderek E-Devlet şifreniz, mobil imzanız veya elektronik imzanız ile giriş yapın. 2. Ana sayfadaki arama çubuğuna "Dava Sorgulama" yazın ve aratın. 3. "Adalet Bakanlığı" tarafından sunulan "Dava Dosyası Sorgulama" hizmetini seçin. 4. T.C. kimlik numaranızı ve istenen diğer bilgileri girin. 5. Sorgulama sonucunda, adınıza açılmış veya taraf olduğunuz davaların listesini göreceksiniz. UYAP Vatandaş Portalı ile mahkeme takibi: 1. vatandas.uyap.gov.tr adresine giderek E-Devlet hesabınızla giriş yapın. 2. "Sorgulama İşlemleri" menüsünden "Dava Dosyası Sorgulama" seçeneğini seçin ve T.C. kimlik numaranızı girin. 3. Dava dosyanıza ait dilekçeler, tutanaklar, kararlar gibi belgelere ulaşabilir ve indirebilirsiniz. 4. Duruşma tarihlerini ve saatlerini görüntüleyebilir, duruşma sonuçlarını takip edebilirsiniz.