• Buradasın

    Mahcurluk kararı ne zaman kalkar?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Mahcurluk (kısıtlılık) kararı, aşağıdaki durumların gerçekleşmesi ile kendiliğinden veya mahkeme kararı ile kalkar:
    1. Ergenlik Yaşına Gelindiğinde: Yasal olarak 18 yaşını dolduran ergin olmayan kişilerin mahcurluk kararı otomatik olarak kalkar 12.
    2. Hapis Cezası Sonunda: 1 yıldan fazla olan hapis cezalarının sonunda, kişinin mahcurluğu kalkmış olur 12.
    3. Akıl Zayıflığının Ortadan Kalkması: Akıl zayıflığı veya akıl hastalığı tamamen tedavi edilen kişi, sağlık raporu ile mahkemeye başvurarak mahcurluk kararının kaldırılmasını isteyebilir 12.
    4. Kötü Yaşam Tarzı ve Savurganlığın Bırakılması: Alkol ve uyuşturucu bağımlılığı ile kötü yaşam tarzını terk eden kişiler, ilgili kuruluşların da bunu uygun bulması halinde mahkemeye başvurduklarında mahcurluk kararı kaldırılabilir 12.
    5. Kişinin İsteği Üzerine: Vesayet altında bulunan kişi, yeterli gerekçeye dayanarak mahkemeye dilekçe ile başvurarak mahcurluk kararının kaldırılmasını talep edebilir 12.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Kesinleşen mahkeme kararı kaç günde kalkar?

    Kesinleşen mahkeme kararının kalkması için 15 gün içerisinde taraflara tebliğ edilmesi gerekmektedir.

    Mahcur ne demek?

    Mahcur kelimesi, kısıtlı anlamına gelir. Hukuk alanında ise mahcur terimi, malını kullanmaktan men edilmiş, tasarruf yetkisi elinden alınmış kimse olarak tanımlanır.

    Kararın kaldırılması ne anlama gelir?

    Kararın kaldırılması, daha önce verilmiş bir hukuki kararın geçersiz hale getirilmesi anlamına gelir. Bu, iki farklı şekilde gerçekleşebilir: 1. İdari işlemin geri alınması: İdarenin hukuka aykırı bir işlemi, işlemin yapıldığı tarihten itibaren geçersiz kılması. 2. Kısıtlılık kararının kaldırılması: Mahkeme tarafından verilen kısıtlılık kararının, kararın verilmesine yol açan sebeplerin ortadan kalkması veya başka sebeplerin gerçekleşmesi halinde kaldırılması.

    Mahcurun malına ne olur?

    Mahcurun malı, yani çeşitli sebepler (çocukluk, delilik, kölelik, bunaklık vb.) yüzünden malını tasarruf hakkından men edilen kişinin malı, vesayet altına alınır. Bu durumda, mahcurun malının vasisi, genellikle bir mahkeme tarafından atanır ve bu kişi, mahcurun malının kontrol ve yönetimini elinde bulundurur.